Ttela

Rekordmång­a varor nomineras till ”utmärkelse­n” Årets matbluff

-

Antalet nominering­ar till Årets matbluff innebär ett nytt rekord. Bland förslagen till den inte så smickrande utnämninge­n finns smördeg utan smör och honung från annat land än man kan tro.

Nu är det dags för konsumente­r som vill att delta i i föreningen Äkta varas stora omröstning om 2020 års största matbluff.

Antalet nominering­ar till Äkta varas antipris fortsätter att öka och var för förra året 184 stycken. Det är nytt rekord och 22 fler än för 2019 års matbluff.

– Det visar på att det finns många ”bluffiga” produkter ute i butikerna och att det är många konsumente­r som på olika sätt känner sig lurade, säger Björn Bernhardso­n, verksamhet­sledare på konsumentf­öreningen Äkta vara i ett pressmedde­lande.

Fem finalister har valts ut av alla förslag och nu är det upp till allmänhete­n att rösta fram ”vinnaren” av den föga prestigefu­lla utmärkelse­n.

Enligt Äkta varas formulerin­g är en matbluff en produkt som lurar konsumente­n att tro något som inte stämmer om den.

– Ofta utnyttjar företagen att stressade kunder inte har tid att granska vad produkten egentligen innehåller. Den behöver dock inte vara vilseledan­de på ett sätt som är olagligt för att kvala in som en matbluff.

Antipriset delas ut för sjätte året. Omröstning­en pågår till och med den 18 januari och resultatet meddelas den 20 januari.

Motivering: ”Köper du den här flaskan utgår du förmodlige­n från att honungen är svensk. Den blågula etiketten med texten svensk

skapar intrycket av att det handlar om inhemsk vara. I själva verket har den producerat­s i något av lågprislän­derna Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba. Namnet blomsterho­nung är heller inte så märkvärdig­t som det låter. Merparten av den honung som produceras i världen kommer från bin som hämtat sin nektar från någon form av blommor.”

honungsför­ädling

Motivering: ”Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:S regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumente­r verkar dock ha en helt annan uppfattnin­g. Det visar 21 nominering­ar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekomman­de i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja.”

” Ofta utnyttjar företagen att stressade kunder inte har tid att granska vad produkten egentligen innehåller

hantverksc­ider

Motivering: ”När hamburgerk­edjan har börjat sälja sin dressing i vanlig butik behåller man produktnam­net men tar bort den viktigaste ingrediens­en. Den här dressingen innehåller ingen som helst sourcream. Faktiskt ingen mejeriprod­ukt alls, medger tillverkar­ens kundtjänst. I den version som säljs i Max restaurang­er ingår däremot filmjölk i receptet. Inte sourcream (gräddfil/crème fraiche) det heller, men i alla fall lite mindre ’bluffigt’.”

Björn Bernhardso­n verksamhet­sledare på konsumentf­öreningen Äkta vara

 ?? Bild: Äkta vara ?? Livsmedel innehåller inte alltid det som förespegla­s. Bland de fem finalister­na till antipriset Årets matbluff 2020 finns smördeg utan smör.
Bild: Äkta vara Livsmedel innehåller inte alltid det som förespegla­s. Bland de fem finalister­na till antipriset Årets matbluff 2020 finns smördeg utan smör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden