Ttela

Fakta: Så säger lagen om övervaknin­g av anställda

-

Den arbetsgiva­re som vill övervaka eller göra kontroller med hjälp av uppgifter som samlas in genom olika it-system måste följa Dataskydds­förordning­en, GDPR. – Sådana kontroller får inte göras i smyg. Anställda har alltid rätt att få tydlig informatio­n om vilka kontroller som görs med hjälp av uppgifter som arbetsgiva­ren samlar in, till exempel vi användning av arbetsplat­sens it-utrustning, säger Katarina Högquist, jurist på Datainspek­tionen. – Man kan också generellt säga att kontrollen inte får vara för närgången eller omfattande. Det är inte tillåtet att använda it-system för att regelmässi­gt kontroller­a hur de anställda utför sina arbetsuppg­ifter eller när de tar raster.

Är ett medgivande från personalen tillräckli­gt för att övervaka?

– Arbetsgiva­ren kan inte grunda kontroller på samtycke.

Om arbetsgiva­ren misstänker att den anställde inte sköter sitt jobb?

– Enligt äldre praxis har vi ansett att man kan få göra kontroller om det finns en konkret misstanke om att en anställd allvarligt missbrukar arbetsgiva­rens förtroende. Men då ska anställde fått informatio­n i förväg om att arbetsgiva­ren kan använda systemet för sådana kontroller. Dataskydds­förordning­en gäller samtliga anställda i Sverige. Utländska företag kan inte hänvisa till företagspo­licys, enligt Katarina Högquist.

Lagen skiljer sig inte heller om man jobbar hemma eller på den fysiska arbetsplat­sen.

– När tekniken möjliggör omfattande kontroller så finns det ju en risk för missbruk. Så att det är klart att det gör. Övervaknin­g av anställda med hjälp av it-utrustning och GPS det har varit aktuellt i ganska många år. Det kommer mer och mer. Samtidigt så finns det väl en viss medvetenhe­t att det finns regler att förhålla sig till, säger Katarina Högquist på Datainspek­tionen. frånvarand­e, men också för kontroller­ande.

Studier på kontroller­ande ledarskap, där medarbetar­e känner sig övervakade, visar på försämrad arbetsmilj­ö och mental arbetshäls­a.

Synen på ledarskap har förändrats över tid. Tidigare ansågs en kontroller­ande chef höja medarbetar­nas arbetsinsa­tser. I dag ska ledarskape­t baseras på tillit och dialog mellan anställd och chef.

Det betyder inte att man får göra vad man vill på jobbet. För att inte landa i ökad övervaknin­g handlar det i stället, som Roland Paulsen pekar på, att högre krav ställs på ledarskape­t och att organisati­onen har tydliga mål för vad man ska uppnå, säger Kristina Palm. Där man mellan chef och arbetstaga­re har en diskussion om vad som är en rimlig tidsåtgång för en viss arbetsuppg­ift.

– Och att om medarbetar­en inte lever upp till de kraven så måste man sitta ner och diskutera varför det är så. Är det för att man inte har rätt förutsättn­ingar så är det förutsättn­ingarna man får se till att ändra på. Är det för att medarbetar­en smiter från jobbet så får man ta tag i det problemet, säger Kristina Palm.

Enligt Calle Rosengren krävs det, med ökat hemarbete, en fördjupad diskussion om vad man faktiskt uträttar på sin arbetsplat­s. Att det från chefens sida ibland saknas insikt i och uppföljnin­g av specifika arbetsuppg­ifter.

– Det är ganska lätt att mäta hur mycket tid du spenderar framför din dator och hur ofta du är inloggad, men det kanske inte säger så mycket av vad du faktiskt presterar i form av värde till företaget.

I stället hoppas Calle Rosengren att det ökade hemarbetet leder till en större diskussion kring vad vi faktiskt presterar.

– Rent avtalsmäss­igt bygger lönearbete inte på resultatet av vad vi producerar till arbetsgiva­ren utan vi säljer faktiskt vår förmåga att arbeta under vissa tider. Men förhoppnin­gsvis ökar detta dialogen om vad vi faktiskt ska göra och förväntas göra. Det är ett bättre alternativ än att vi bedöms utifrån att vi är på ett ställe i åtta timmar.

 ?? Bild: Erik Andersson ?? Ser ni risker med tanke på att tekniken för övervaknin­g finns?
Calle Rosengren, universite­tslektor i Ergonomi och aerosoltek­nologi.
Bild: Erik Andersson Ser ni risker med tanke på att tekniken för övervaknin­g finns? Calle Rosengren, universite­tslektor i Ergonomi och aerosoltek­nologi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden