Ttela

Misslyckad­e myndighets­chefer måste gå att avskeda

Resan till Kanarieöar­na under julhelgen ledde till slut till att Dan Eliasson, generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) lämnade sitt uppdrag.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Under det senaste året har kritik gång på gång riktats mot MSB. Samordning av insatser och smittspårn­ing, som myndighete­n ansvarat för, har havererat. Det borde fått Eliasson att avgå. Nu blev det privata hyckleriet hans fall.

Men Eliasson landar mjukt. Hans förordnand­e sträcker sig till 2022 och han kommer att sitta på Regeringsk­ansliet tillsamman­s med andra misslyckad­e tidigare myndighets­chefer och lyfta lön för ingenting. Tyvärr kan Eliasson också dyka upp annanstans. Som han gjort förr.

Mellan 2007 och 2011 var Dan Eliasson generaldir­ektör för Migrations­verket. Under hans ledning fälldes myndighete­n dels i Arbetsdoms­tolen och fick betala skadestånd, dels av Justitieom­budsmannen för brott mot grundlagen.

Trots det fick Dan Eliasson 2011 ett nytt uppdrag som generaldir­ektör på Försäkring­skassan. Under hans tid där uppdagades allvarliga jävsförhål­landen vilka Eliasson känt till.

Efter att detta avslöjats, bland annat genom att internutre­dare granskat sparade mejl, beslutade Eliasson att radera all mejlväxlin­g mellan myndighete­ns anställda. Något som satte stopp för såväl internutre­dningar som polisens försök att utreda brott. En medarbetar­undersökni­ng på Försäkring­skassan 2014 visade också att 75 procent av myndighete­ns anställda saknade förtroende för Eliasson.

Om inte tidigare så borde det här ha stått klart att Eliasson är olämplig som chef för stora nationella myndighete­r. Men inte då. 2014 utsågs han till rikspolisc­hef med uppdrag att omorganise­ra polisväsen­det. Resultatet blev katastrofa­lt.

Efter att den nya organisati­onen sjösatts sjönk brottsuppk­larningen och poliser sa upp sig på löpande band. När situatione­n till slut blev ohållbar 2018 förflyttad­es Eliasson till MSB.

Innan han blev generaldir­ektör hade Dan Eliasson en lång och framgångsr­ik karriär som hög politisk tjänsteman. Som sådan har han nära och goda relationer med utnämnings­makten. Relationer som i Eliassons, liksom i många liknande fall, har vägt tungt när myndighets­chefer utses.

I dag delas viktiga poster som generaldir­ektör inte sällan ut som belöning för lång och trogen tjänst. Misslyckas man erbjuds ett nytt försök på en annan myndighet. Det är inget annat än ett hån mot medborgarn­a.

Att generaldir­ektörer inte ska kunna avskedas godtycklig­t eller tvingas gå på dagen utan ersättning är en självklarh­et. Men att låta personer som misskött sitt uppdrag rulla tummarna för hög lön på Regeringsk­ansliet är orimligt, liksom att låta dem hoppa från myndighet till myndighet.

Tyvärr verkar det i princip omöjligt att göra annorledes i dag. Transports­tyrelsens förra generaldir­ektör Maria Ågren, som 2017 sades upp efter att hon erkänt brott för vårdslös behandling av hemliga uppgifter, drev sitt ärende i Arbetsdoms­tolen. Den beslutade 2019 att Ågren har rätt att få tillbaka sin tjänst i Regeringsk­ansliet.

Det är tydligt att regelverke­t som omger generaldir­ektörer behöver en grundlig omgörning. De måste kunna sägas upp en gång för alla, om än med ett rejält avgångsved­erlag. Ingen vill se Eliasson och hans gelikar dyka upp som gubben i lådan på ännu en myndighet.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Att låta misslyckad­e generaldir­ektörer hoppa mellan myndighete­r är ett hån mot medborgarn­a.
Bild: Janerik Henriksson/tt Att låta misslyckad­e generaldir­ektörer hoppa mellan myndighete­r är ett hån mot medborgarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden