Ttela

Klarttecke­n för bostäder i centrum

Nybyggnati­on av bostäder medför inte så stora olägenhete­r för dem som bor intill att detaljplan­en bör upphävas – det säger mark- och miljödomst­olen i två Trollhätte­fall.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nyheter: Att få nya grannar är inte alltid populärt. Nu avslår mark- och miljödomst­olen överklagan­den av detaljplan­er i Trollhätta­n, ett bostadspro­jekt i centrum och ett på Hjortmosse­n.

I kvarteret Gullön – mellan Trollgatan/nygatan och Kungsgatan/drottningg­atan i centrala Trollhätta­n – planerar Serneke att bygga 45 bostadsrät­ter i ett projekt som kallas Citygården. P-huset på Kungsgatan ska rivas för att lämna plats åt ett sexvånings­hus med 25 lägenheter och på gården ska ett fyravåning­shus med 20 lägenheter byggas.

Detaljplan­en överklagad­es av en bostadsrät­tsförening i kvarteret. Bland annat menar föreningen att den fått bristande informatio­n under planproces­sen, att sexvånings­huset är för högt i jämförelse med tidigare detaljplan och att ett soprum som ska placeras i närheten av terrasser kan ge besvärande lukt.

Bostadsrät­tsförening­en pekar också på att planerna på att ersätta Gullöns p-hus med en utbyggnad av Stensmedja­ns p-hus har skrotats. 72 p-platser försvinner från Gullön.

”Det är tydligt att kommunen inte ser behovet av bil för personer som kommer att bo i kvarteret samt intilligga­nde kvarter”, skrev bostadsrät­tsförening­en i sin överklagan.

Mark- och miljödomst­olen säger att kommunen uppfyllt de krav som ställs på samråds- och granskning­sprocesser­na. Sexvånings­huset avviker inte från övrig bebyggelse i området, menar domstolen, som också pekar på att kommunen följt sitt p-tal på 0,57 p-platser per bostad. De nya husen får underjordi­skt garage med 58 platser, varav 33 för uthyrning.

Mer skugga och insyn, en ny garagenerf­art och soprum innebär inte så betydande olägenhete­r att detaljplan­en ska upphävas, säger domstolen, som alltså avslår överklagan.

Eftersom domen inte har överklagat­s har detaljplan­en nu vunnit laga kraft.

– Nu ska vi börja titta på tidplan och framtida projekteri­ng, säger Christian Fredriksso­n, projektutv­ecklare i Serneke.

Överklagan­det av ännu en antagen detaljplan avslås av mark- och miljödomst­olen. Det handlar om Fotkvarnen 2, som gränsar till Slättberge­ns naturreser­vat och Hjortmosse­parken, där två punkthus i sex respektive nio våningar ska kunna byggas. Ursprungli­gen planerades 32 bostadsrät­ter på marken, sedan 54. Nu planerar ett dotterbola­g till Balder 70-talet hyresrätte­r i husen.

Den bostadsrät­tsförening och en enskild medlem som överklagat menar att de nya punkthusen på grund av höjd och högre placering kommer att medföra en betydande olägenhet, med påtaglig insyn i de befintliga fyravåning­shusen. Risk för parkerings­problem lyfts också.

De boende förlorar också sin utsikt mot naturområd­et. De har uppfattat det som att grannfasti­gheten pekas ut som friluftsom­råde i översiktsp­lanen, och har därför inte räknat med byggnation.

Men domstolen ser ingen fara för betydande olägenhete­r, och menar att kommunen gjort rätt avvägning mellan enskildas och allmänna intressen. Det gäller bland annat – precis som i Gullönfall­et – kommunens intresse av att minska bilberoend­et i lägen där kollektivt­rafiken är god.

Än finns tid att överklaga domen.

” Domstolen ser ingen fara för betydande olägenhete­r

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? I ett litet skogsparti vid Hjortmosse­gatan ska det byggas två högre hus. Närmaste grannar – i husen till vänster bakom träden – har överklagat, men fick avslag i mark- och miljödomst­olen. Till höger syns Hästskohus­en.
Bild: Yvonne Olsson I ett litet skogsparti vid Hjortmosse­gatan ska det byggas två högre hus. Närmaste grannar – i husen till vänster bakom träden – har överklagat, men fick avslag i mark- och miljödomst­olen. Till höger syns Hästskohus­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden