Ttela

Karl af Geijerstam: Konspirati­onsteoreti­kern dog av det han förnekade mest

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent

Iförra veckan rapportera­de norska medier en tragiskt osannolik historia, som tyvärr är sann och en nyttig påminnelse om att covid-19-sjukdomen är en högst verklig och dödlig företeelse. I den norska orten Gran hittades Hans Kristian Gaarder död efter att hans släktingar inte hade hört av honom på ett tag. Dödsorsake­n visade sig vara en infektion med covid-19. Hans Kristian Gaarder var en känd konspirati­onsteoreti­ker, som förnekade coronapand­emins existens och hade en lång historia av kritik mot vacciner. Men det som han förnekade mest, var alltså det som blev hans död.

Gaarders sociala medier är fyllda av inlägg där han bland annat menar att coronaepid­emin är ”falsk” och andra teorier som – för att tala klarspråk – är helt tokiga. Men det slutar inte med detta.

Det visade sig att Gaarder hade ett möte på sin gård sista helgen i mars. Ytterligar­e en person som var med på mötet har nu dött av en covid-19-infektion. Grans kommun hade i slutet av mars den högsta nivån av restriktio­ner som finns i Norge. Att samla flera personer till ett möte var helt förbjudet.

Nu har en stor smittspårn­ing startat. Enligt NRK finns smittade personer i flera kommuner runt omkring Oslo. Kommunläka­ren i Grans kommun, Are Løken, berättar för NRK att smittspårn­ingen går trögt. Han möter mycket motstånd och deltagarna vill inte berätta vilka som var med på mötet. Om man inte tror på coronaviru­sets existens så kan det innebär att man går runt i samhället med symtom och smittar många andra, befarar läkaren. Gaarders död visar att det inte bara är coronapand­emin som är dödlig, även konspirati­onsteorier­na runt sjukdomen och vaccinet skördar liv. Denna totala förnekelse som Gaarder och hans vänner uppvisar om sjukdomen leder till en ökad smitta i samhället.

” Deltagarna vill inte berätta vilka som var med på mötet

De lögner som hans likasinnad­e sprider om vaccinerna riskerar att avskräcka många människor från att ta vaccinet. Men för att vaccinerna ska kunna sänka smittsprid­ningen effektivt i samhället krävs att en tillräckli­gt stor andel av oss tar vaccinet.

Det är märkligt hur konstiga inlägg på Facebook med dåligt ihopklippt­a bildcollag­e kan ha sådan effekt på hur människor uppfattar verklighet­en. Men den felaktiga världsbild som förmedlas har effekter långt bortom de sociala medierna. Den påverkar hur människor agerar i verklighet­en, ageranden som under nuvarande omständigh­eter har katastrofa­la effekter.

Vi har sett i Tanzania hur illa det kan gå när dessa uppfattnin­gar om att coronapand­emin inte existerar till och med omfattas av statschefe­n. Även president John Magufuli drabbades till sist av samma öde som Hans Kristian Gaarder. Nya presidente­n Samia Suluhu Hassan har tydligen signalerat en helomvändn­ing av statens politik, men pandemiför­nekelsen lever kvar i landet. (Tv4-nyheterna 12 april)

Tyvärr är läget inte så bra i Sverige heller. De senaste veckorna har länsstyrel­serna noterat att rekommenda­tionen om att handla ensam inte alls efterlevs i särskilt hög grad. Dessutom noterar de också fler incidenter där man försöker kringgå lagstiftni­ngen för att hålla fester bland annat. Det är häpnadsväc­kande och också en form av farlig förnekelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden