Ttela

50 000 snusdosor stals – tre anställda åtalas

Två män och en kvinna åtalas misstänkta för inblandnin­g i en snusstöld i miljonklas­sen. Under ett par sommarmåna­der förra året stals över 50 000 dosor snus till ett värde av 1,5 miljoner kronor från Swedish Match fabrik i Rollsbo. En av de som misstänks f

- Kammaråkla­gare Karina Hansson karina.hansson@kungalvspo­sten.se 0303-206825

Snuset ska ha stulits från fabriken i Kungälv på dagtid vid fyra tillfällen mellan 22 juli och 7 augusti 2020.

Två män åtalas nu för grov stöld och de misstänks ha planerat stölden tillsamman­s. En av dem ska ha transporte­rat lastpallar med snus inom området på ett sådant sätt att det hamnat på lastbrygga­n och sedan har han också transporte­rat bort snuset från fabriken.

– På en övervaknin­gskamera har man sett att det transporte­ras pallar inom området på ett sätt som avviker och sedan har det kort och gott försvunnit snus från anläggning­en, säger Magnus Natt och Dag, kammaråkla­gare på Göteborgs åklagarkam­mare, som nu valt att åtala männen för grov stöld och kvinnan för medhjälp till grov stöld.

I bevisninge­n finns filmer och bilder från övervaknin­gskameror som visar hur snuset på pallar flyttas från olika delar av terminalen. Sammanlagt försvann 40 500 dosor av märket General och Göteborgs rapé, förpackade i 210 kartonger.

Den som skött omflyttnin­gen av snuset inne på fabriken är en man från Kungälv i 35-årsåldern. En man i 40-årsåldern från Angered ska ha hjälpt 35-åringen. Och Kungälvsbo­ns flickvän, som är i 30-årsåldern och från Lilla Edet, misstänks för medhjälp genom att hon vid något tillfälle ”stämplat” ut sin pojkvän från fabriken när han inte kunnat göra det själv.

Stölderna har skett på dagtid och snuset har hämtats av en av männen i hans egen bil vid två tillfällen men även i en hyrbil vid de två andra tillfällen.

– Det har skett ganska öppet, säger Magnus Natt och Dag.

Företaget anmälde de misstänkta stölderna till polisen i mitten av september. Innan dess hade man startat en intern utredning. När polisen kopplades in hämtades de tre in till förhör och anhölls en kort tid i början av oktober. Då gjordes även husrannsak­ningar mot deras bostäder för att se om det fanns något stöldgods där men snuset har aldrig återfunnit­s.

– Då hade det gått ett tag och det hade funnits utrymme att göra sig

” Det har skett ganska öppet Magnus Natt och Dag

av med det, säger Magnus Natt och Dag.

Alla tre var vid tillfället anställda på snusfabrik­en men har nu blivit av med sina jobb.

Det är oklart när en eventuell rättegång kan starta i och med att de tre inte är frihetsber­övade. Straffvärd­et för grov stöld är från sex månaders fängelse till sex års fängelse.

– Här handlar det om att det är ett stort värde framför allt, inte tillvägagå­ngssättet, men det är tingsrätte­n som får ta ställning till det i förhandlin­gen. Min bedömning är att straffet om de döms hamnar en bit över miniminivå­n i vart fall.

Alla tre förnekar brott.

 ?? Bild: Arkivfoto ?? Snuset ska ha stulits från fabriken i Kungälv mellan 22 juli och 7 augusti 2020.
Bild: Arkivfoto Snuset ska ha stulits från fabriken i Kungälv mellan 22 juli och 7 augusti 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden