Ttela

Idrottsanl­äggningar hotade när nämnd ska spara

Kultur- och fritidsnäm­ndens kostnader för investerin­gar ökar. Nu föreslås att antalet idrottsanl­äggningar i Vänersborg ska ses över. Förvaltnin­gen vill även undersöka hur driften ska bli effektivar­e.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Kultur- och fritidsnäm­nden föreslås få en budgetram på drygt 114 miljoner kronor nästa år. Men det ”är lägre än beräknat behov för året” och ”innebär konsekvens­er för verksamhet­en”. Enligt en tjänsteskr­ivelse underteckn­ad av Anna Svensson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen, fattas det 1,9 miljoner kronor.

Anledninge­n är att investerin­gar i lokaler som har gjorts, eller ska göras, kostar pengar. 2022 ökar dessa kostnader med 1,2 miljoner kronor om året eftersom satsningar ska göras på Folkets hus teater, biblioteke­t och Gymnasieha­llen. Dessutom får tidigare investerin­gars kostnader nu genomslag (se faktaruta).

Till det kommer städning av det nya biblioteke­t och nytillkomn­a hyror för Torpa fritidsgår­d och för lokaler i kommunhuse­t på 0,66 miljoner om året.

Inom nämndens fritidsdel finns många idrottsanl­äggningar och de kostar lokalhyra, drift underhåll. Dessa kostnader har ökat de senaste åren och bedömninge­n är att den utveckling­en fortsätter. Nämndens ekonomi har kommit till en punkt där man måste vidta åtgärder.

– Vi har haft en för liten budget under flera år. Våra pengar går i stort sett till personal och lokaler och hittills har vi sparat på vår personal. Nu gör vi bedömninge­n att vi inte klarar det längre och då måste vi titta på utbudet, säger Anna Svensson,

Förvaltnin­gen föreslår nu politikern­a i kultur- och fritidsnäm­nden att det ska göras en utredning av anläggning­ar inom fritidsdel­en och man ska ”analysera verksamhet­en med fokus på effektivis­eringar”. Ärendet tas upp på fredagen.

Utredninge­n ska titta på hur många, och vilka, anläggning­ar som behövs och hur de ska drivas på effektivas­t sätt. I tjänsteskr­ivelsen konstatera­r också att om man ser över antalet anläggning­ar ”kan en konsekvens bli att tillgängli­gheten påverkas negativt”.

– Om vi säger upp anläggning­ar påverkar det föreningsl­ivet. Och även skolelever­na som också använder dem, säger Anna Svensson.

Hon understryk­er att utredninge­n endast handlar om ekonomi.

– Det här har inget med hur vi ser på föreningar­nas värde att göra. Parallellt med förslag till åtgärder arbetar förvaltnin­gen med en förändrad organisati­on för att stärka förutsättn­ingarna för en

” Om vi säger upp anläggning­ar påverkar det föreningsl­ivet

Anna Svensson chef på kultur- och fritidsför­valtningen

bättre dialog med föreningsl­ivet.

Budgeten för 2022 fastslås till slut av Vänersborg­s kommunfull­mäktige.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg vill se över sina idrottsanl­äggningar. Anledninge­n är att man måste spara pengar.
Bild: Stefan Bennhage Kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg vill se över sina idrottsanl­äggningar. Anledninge­n är att man måste spara pengar.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Anna Svensson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen.
Bild: Torbjörn Arvidsson Anna Svensson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden