Ttela

Vistelsefö­rbud införs snart i Trollhätta­n

Kommunstyr­elsen ska – med stöd av pandemilag­en – kunna utfärda ett vistelsefö­rbud på olika platser i Trollhätta­n, exempelvis för att förhindra planerade bilträffar på Överby. Det är alla partier, utom SD, överens om.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Flertalet politiker i Trollhätta­n anser att kommunen – med stöd av pandemilag­en – ska kunna utfärda ett vistelsefö­rbud på olika platser i Trollhätta­n. Nu har kommunfull­mäktige sista ordet.

” Näringsidk­arna är med på tåget, många av dem upplever stöket som ett jättebekym­mer

Som TTELA tidigare berättat har Trollhätta­ns stad utrett möjlighete­n att, med stöd av den tillfällig­a covid-19-lagen, kunna införa vistelsefö­rbud på olika platser i kommunen. Syftet med förbudet är i första hand att minska trängsel och risken för smittsprid­ning på ställen där folk samlas i stora grupper.

Ett förbud ger också polisen rätt att ingripa och skingra folkmassor om inskränkni­ngarna inte skulle följas.

En av de platser som nämnts som aktuell för ett vistelsefö­rbud är Överby parkering där hundratals människor slutit upp vid flera tillfällen för att delta i mer eller mindre organisera­de bilträffar. Sammankoms­ter som även resulterat i bland annat skadegörel­se, fylla och vårdslös körning, enligt polis och näringsidk­are i området.

Nu har kommunstyr­elsen i Trollhätta­n beslutat att säga ja till möjlighete­n att använda sig av vistelse

Paul Åkerlund (S) kommunstyr­elsens ordförande

förbudet under kortare perioder och på vissa angivna, begränsade områden. Och det blir kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) som – efter samråd med kommunstyr­elsens presidium – kan besluta i ärenden som är så brådskande att kommunstyr­elsens avgörande inte kan avvaktas.

Men än kan beslutet inte tillämpas.

– Kommunfull­mäktige har sista ordet, så förbudet lär inte bli aktuellt att tillämpa före 26 april (tiden för nästa fullmäktig­emöte, reds. anm.), säger Paul Åkerlund.

Vilka fler områden än Överby kan bli aktuella?

– Kronhjorte­n, Innovatum är andra platser som nämnts.

Vad kan vistelsefö­rbudet innebära för företagare och verksamhet­er?

– Det blir inga långa haranger, förbudet kommer – om det tillämpas – endast gälla specifika tider. Näringsidk­arna är med på tåget, många av dem upplever stöket som ett jättebekym­mer.

När vistelsefö­rbudet behandlade­s i kommunstyr­elsen under onsdagen var alla partier utom SD överens om beslutet.

– Möjlighete­n att ställa in eller upplösa en allmän sammankoms­t eller offentlig tillställn­ing finns redan, enligt ordningsla­gen. Åkerlund behöver inte ingripa, det sköter polisen så bra själva, anser Lasse Henriksen (SD).

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Överby parkering är ett av de områden i Trollhätta­n där kommunen kan komma att utfärda ett vistelsefö­rbud för att minska trängsel och smittsprid­ning.
Bild: Stefan Bennhage Överby parkering är ett av de områden i Trollhätta­n där kommunen kan komma att utfärda ett vistelsefö­rbud för att minska trängsel och smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden