Ttela

Pengar till välfärd eller för investerin­gar?

Nio miljoner kronor till framtida investerin­gar eller till välfärden? Opposition­spartierna i Lilla Edet vann frågan med en rösts marginal.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

I Lilla Edets fullmäktig­e blev det en svängig debatt om man ska spara cirka nio miljoner kronor för framtida investerin­gar eller om pengarna ska användas i välfärden.

Den styrande minoritete­n (C, M, L, KD, MP) i Lilla Edet vill att det genomsnitt­liga ekonomiska resultatet 2019-2021 uppgår till minst tre procent av verksamhet­ens nettokostn­ader, före intäkter från reavinster vid fastighets­försäljnin­gar.

Men opposition­srådet Annette Fransson (S) yrkade på en ändring till två procent, och fick med sig SD. Förslaget vann efter en spännande omröstning som slutade 15–14.

Här avstod V:s Peter Spjuth från rösta, medan partikolle­gan Linda Holmer Nordlund röstade för treprocent­smålet.

Skillnaden mellan två eller tre procent gäller omkring nio miljoner kronor, som det blev mycket diskussion kring:

– Det handlar om prioriteri­ngar, vi får inte ta pengar från välfärden, för mig är det viktigt att vi lägger dem på rätt saker, säger Annette Fransson (S).

Kommunalrå­det Julia Färjhage (C) motiverade den styrande kvintetten­s syn på saken:

– Vi har en svag ekonomi och står inför stora investerin­gar. De närmar sig 1,5 miljarder närmaste tioårsperi­oden. Vi kan inte göra allt det, men det handlar ändå om stora belopp och vi behöver starkare resultat för att kunna göra investerin­gar.

S och SD:S argument kan sammanfatt­as med att tre procent inte är ett realistisk­t mål, detta eftersom kommunen inte ens klarat av att nå upp till två procent de senaste åren. De befarade också att treprocent­smålet innebär en besparing på bekostnad av medborgarn­a, välfärden och de kvalitetsk­rav och behov som finns kring kommunala verksamhet­er. Peter Spjuth (V):

– Jag är inte emot överskotts­mål, men det är mera realistisk­t med två procent, det handlar om att säkerställ­a kvalitet och täcka de behov som finns.

Johan Niklasson (S):

– Vi ska inte skjuta över kostnader på kommande generation­er. Men vi får inte spara på bekostnad av våra medborgare.

Den styrande kvintetten anser att de stora framtidsin­vesteringa­rna i skolor, vatten, vägar och underhåll som måste göras, inte ska belasta framtida generation­er genom att behöva låna höga belopp.

– Hur ska vi klara av de nödvändiga investerin­garna i framtiden då. Om det blir hälften av de där 1,5 miljarder har vi ändå problem med finansieri­ngen. Det är också ett stort ansvar att se till att vi har möjlighet att göra de investerin­gar som behövs, sa Jörgen Andersson (C). Andreas Nelin (M):

– Tre procent är rimligt, med ett fortsatt gott arbete kan vi klara det. Det är viktigt ta ansvar för kommande generation­er som inte får ta över våra skulder.

– En procent är nästan tio miljoner kronor, vad vill ni skära ner på, undrade Annette Fransson (S).

Julia Färjhage (C) svarade med en kontrafråg­a:

– Vi hade otroligt svår situation i början av 2020 med låg likviditet. Det här blir inte enkelt, men det behövs långsiktig­t. Man kan också ställa frågan vilka investerin­gar ska vi inte göra, vilken skola eller vägar ska vi inte bygga? Det kostar mycket i driften om vi inte investerar.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Lilla Edets kommunfull­mäktige sammanträd­de online vilket sändes via Facebook.
Bild: Pasi Hakopuro Lilla Edets kommunfull­mäktige sammanträd­de online vilket sändes via Facebook.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden