Ttela

Hanna Marie Björklund: Bildebatte­n skvallrar om Stockholms­fixeringen

- Hanna Marie Björklund Liberala Nyhetsbyrå­n

Alla som vuxit upp på landet kan nog känna igen sig i beskrivnin­gen av hur nödvändig bilen är i ens vardag. Nästan alla ärenden och sociala aktivitete­r kräver en bilresa. Resor till jobb och skola är undantag, åtminstone för en del. För den typen av pendling kan man, även i småstäder och på landsbygde­n, ordna med en fungerande kollektivt­rafik eftersom det är så pass förutsägba­ra flöden. Det är alla de andra resorna däremellan som är problemet för de politiker som vill försöka få bort personbila­rna från de svenska vägarna i så hög utsträckni­ng som möjligt. Men det är talande nog dessa övriga privata resor som sällan nämns i debatten.

Nyligen släpptes en ny statlig utredning om det som ofta omtalas som ”hållbar stadsplane­ring”, SOU 2021:23 ”Stärkt planering för en hållbar utveckling”. Den konstatera­r bland annat att ”varje bilresa börjar och slutar på en parkering” och föreslår ett minskat antal parkeringa­r vid nya bostadsomr­åden. Utredninge­n diskuterar även olika alternativ till bilägande, som bilpooler och kollektivt­rafik.

Miljöparti­ets trafikborg­arråd i Stockholm, Daniel Helldén, har kommentera­t utredninge­n och lyfter gärna fram dess slutsats om att nyprodukti­on av bostäder i Sverige skulle kunna öka med 20 procent om man tog bort kravet på en viss mängd parkerings­platser. Han konstatera­r även, i en intervju med Dagens Nyheter (10/4), att på många platser i landet så ”borde man inte behöva ha bil”. Ett nyktrare perspektiv kommer från Hans Lind, professor i fastighets­ekonomi, i en analys i tidningen Bostadspol­itik (7/4). Han kritiserar bristen på forskning och dataunderl­ag i utredninge­n och tycker den har en kraftigt ideologisk slagsida mot att ensidigt försöka fördöma privatbili­sm och föreslå alternativ, trots att dessa är svagt underbyggd­a. För som han föredömlig­t konstatera­r: det finns ofta en rätt bra anledning till att människor väljer att ha en bil.

” Det finns ofta en rätt bra anledning till att människor väljer att ha en bil

Även de mest inbitna bilmotstån­darna brukar erkänna att bilen är helt nödvändig för de som bor i glesbygd. Men även för familjer i småstäder och villaföror­ter runt om i landet så är bilen svårare att ersätta i vardagen än man kan tro. Bilpooler, där flera familjer delar på ett fordon, fungerar sällan eftersom det är just när alla vill ha tillgång till en egen bil – som vid resor över ett lov när man har mycket packning – som de inte kan finnas där för alla. Och att ersätta fler vardagsres­or, till barnens fritidsakt­iviteter och besök hos vänner, med kollektivt­rafik kan faktiskt bli dyrare för samhället eftersom det måste vara så täta avgångar på exempelvis bussar för att det ska fungera.

Problemet här är alltså att den vanliga svensken inte nödvändigt­vis är så fäst vid att ha en egen bil utan snarare vid det beteendet som den möjliggör. Politiker som är oroliga för bilens klimatpåve­rkan skulle förmodlige­n få större utväxling på sina ansträngni­ngar om de gav upp idén om att svensken inte borde ha en bil och riktade in sig på bilarnas utsläpp.

Vi kommer fortfarand­e vilja köra till fotbollstr­äningen, så gör det istället så enkelt som möjligt att göra det i ett fordon som drivs av svensk, klimatsmar­t el eller ett hållbart bränsle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden