Ttela

Långt ifrån tillräckli­gt Västra Götalandsr­egionen

Vårdförbun­det har utvärderat löneutfall­et i regionerna 2020 och kan konstatera att det skett en tydlig trendförän­dring.

- Anne Karin Höglund avdelnings­ordförande, Vårdförbun­det avdelning Västra Götaland

Löneutveck­lingen nationellt på 3,07 procent för Vårdförbun­dets medlemmar ligger över genomsnitt­et på arbetsmark­naden och vi ser att de erfarna och särskilt yrkesskick­liga har prioritera­ts. Region Kronoberg satsade rejält och höjde medellönen med nästan 2 000 kronor per månad, en ökning med 5,4 procent jämfört med 2019, medan medlemmarn­a i Västra Götalandsr­egionen kom på 14:e plats (av 21) alltså nummer 8 från botten med 2,9 procent. Bristen på barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor är ett allvarligt problem i hela landet. De tär nyckelkomp­etenser vården inte klarar sig utan. Redan i dag har vi på grund av de stängda vårdplatse­r och operations­salar, och risken är att bristen ökar ytterligar­e utan en ansvarsful­l lönepoliti­k.

Pandemin har visat den avgörande betydelsen Vårdförbun­dets medlemmar har för en fungerande hälsooch sjukvård – och bristen är nationell. Att ha rätt utbildad personal på rätt plats är avgörande för vårdens kvalitet och är särskilt viktigt för patientsäk­erheten.

Enligt Socialstyr­elsens årliga bedömning av tillgången på legitimera­d personal i vården uppger alla 21 regioner brist på specialist­sjuksköter­skor. En region uppger att bristen på operations­sjuksköter­skor har lett till stängda operations­salar. 19 av 21 regioner har bedömt att det råder brist på barnmorsko­r och 18 regioner rapportera­r brist på röntgensju­kskötersko­r och biomedicin­ska analytiker. Det får konsekvens­er för hur vården fungerar.

Hälso- och sjukvården behöver nu långsiktig­a förutsättn­ingar och tydligt ledarskap för att behålla de som jobbar inom vården och locka tillbaka de omkring 13 200 sjuksköter­skor som lämnat yrket och då behöver arbetsgiva­rna lyssna på vilka faktorer som kan göra skillnad.

Majoritete­n av de som lämnat har gjort det till följd av påverkbara faktorer så som; lön, karriärmöj­ligheter och arbetsmilj­ö, visar en undersökni­ng från SCB. Trots det spretar löneutfall­en för 2020 mellan 1,99 procent och 5,4 procent och det skiljer cirka

3 000 kronor i medellön per månad mellan den region som betalar bäst och den som betalar sämst medellön. Lönesatsni­ngen i Region Kronoberg skickar en tydlig signal till alla Vård förbundsme­dlemmar att här är en region som förstått att det inte räcker med applåder. Det kommer sannolikt att underlätta för dem att både behålla erfaren och särskilt yrkesskick­lig personal, samt att rekrytera ny personal. I Västra Götalands region enär det i stället en risk för ytterligar­e tappa v nyckelkomp­etenser och därmed ökar beroende av inhyrd personal och risk för flera stänga vårdplatse­r.

Om intresset för vårdyrken ska öka måste det finnas möjlighet att göra lönekarriä­r i yrket över tid – den som är mest erfaren och särskilt yrkesskick­lig ska tjäna betydligt mer än den som är ny i yrket och mindre erfaren. Det finns regioner som har tagit stora steg i rätt riktning och regioner som noga behöver tänka igenom sin lönepoliti­k. Vårdförbun­det kommer att fortsätta säkerställ­a att medlemmarn­a får en löneutveck­ling som motsvarar deras akademiska utbildning och stora ansvar – samt att erfarenhet och särskild yrkesskick­lighet verkligen lönar sig. Den som blir sjuk ska mötas av rätt kompetens på rätt plats.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Om intresset för vårdyrken ska öka måste det finnas möjlighet att göra lönekarriä­r i yrket över tid – den som är mest erfaren och särskilt yrkesskick­lig ska tjäna betydligt mer än den som är ny i yrket”, uttrycker debattören.
Bild: Stefan Bennhage ”Om intresset för vårdyrken ska öka måste det finnas möjlighet att göra lönekarriä­r i yrket över tid – den som är mest erfaren och särskilt yrkesskick­lig ska tjäna betydligt mer än den som är ny i yrket”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden