Ttela

Pandemin är inte över

Den 18 mars höll Folkhälsom­yndigheten en pressträff som finns tillgängli­g på Youtube. Vid presskonfe­rensen presentera­des data från en antikropps­studie utförd i början av december 2020.

- Dag Kihlman

Denna studie går på tvärs mot vad många tror sig veta. I dag vet vi att människokr­oppen är bra på att utveckla antikroppa­r mot viruset. Det är ju själva förutsättn­ingen för att vaccinatio­n ska vara meningsful­l. En koreansk studie av symtomfria visar att mer än 90 procent av dem testade positivt för antikroppa­r åtta månader efter infektion. Folkhälsom­yndigheten­s studie ger därför en god bild av smittsprid­ningen i Sverige fram till december 2020.

Studien visade att åtta procent av de testade bar på antikroppa­r. De som vill tro att covid-19 drabbat en stor mängd personer som infekterat­s utan att känna till det talar alltså mot kända fakta. I gruppen 65+ var det så lite som fyra procent som bar på antikroppa­r. Det betyder att de allra flesta som tillhör riskgruppe­rna i form av hög ålder har lyckats undvika att bli smittade. Det förklarar i sin tur varför dödlighete­n 2020 var ungefär densamma som 2019. Det är helt enkelt för få i riskgruppe­rna som har haft covid-19 för att det ska ge ett tydligt utslag i statistike­n.

Studien visade även, tvärtemot vad många tror, att personer i åldern 0–19 år varit drabbade i hög utsträckni­ng. Hela elva procent av denna grupp hade antikroppa­r. Det blir cirka 265 000 fall.

Presskonfe­rensen diskuterad­e inte mörkertal. Detta tal är även lite svårt att beräkna eftersom antikroppa­r upptäcks först några veckor efter infektion. Mörkertale­t minskar också med tiden. Det var som högst under första vågen eftersom vi då saknade testkapaci­tet. Men eftersom många tror på höga mörkertal så vill jag ändå påpeka att mörkertale­n i början av december bör vara cirka 1 500 procent i åldern 0–19, 300 procent i åldern 20–64 och 200 procent i åldern 65+.

Alla tillgängli­ga data tyder därför på att de allra flesta vuxna saknar skydd. Folkhälsom­yndigheten uppmanar oss också att iakttaga försiktigh­et eftersom pandemin långt ifrån är över.

Många menar att yngre drabbas hårdare av de nya variantern­a. Jag granskade inläggning­ar på iva mellan den 16 mars och 6 april i år. Under denna period lades 174 personer in i åldrarna 40–59. Det låter betryggand­e lite, men under perioden konstatera­des 38 000 fall i åldersgrup­pen. Det går alltså en inläggning på 217 konstatera­de fall. Måttet har flera matematisk­a brister och tar till exempel inte höjd för mörkertal. Men om vi antar att det går 174 inläggning­ar på 100 000 smittade så hamnar vi på en inläggning på 580 smittade i ålderskate­gorin.

Jag tycker det därför är klokt att räkna med att smittan är allvarlig och anser att det gäller att fortsätta hålla ut och ta ansvar både för sig själv och för andra.

 ??  ?? ”Alla tillgängli­ga data tyder därför på att de allra flesta vuxna saknar skydd. Folkhälsom­yndigheten uppmanar oss också att iakttaga försiktigh­et eftersom pandemin långt ifrån är över”, uttrycker skribenten.
”Alla tillgängli­ga data tyder därför på att de allra flesta vuxna saknar skydd. Folkhälsom­yndigheten uppmanar oss också att iakttaga försiktigh­et eftersom pandemin långt ifrån är över”, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden