Ttela

Nya riktlinjer för mobilmaste­r klubbad

Nu har Trollhätta­ns stad uppdaterat riktlinjer­na för var och hur master för mobilkommu­nikation får placeras. Stads- och landskapsb­ilder och värdefulla kultur- och naturmiljö­er ska värnas.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

När samhällsby­ggnadsnämn­den härom året började få in bygglovsan­sökningar om master för 5G – femte generation­ens mobilnät – lyfte nämnden behovet av att se över kommunens 20 år gamla mastpolicy.

Nu har en enig kommunstyr­else antagit nya riktlinjer, som inte skiljer sig särskilt mycket från de gamla.

– Lagstiftni­ngen har inte ändrats så mycket, det är Plan- och bygglagen och miljöbalke­n som är grunden, säger Frida Fredriksso­n, samhällspl­anerare i Trollhätta­ns stad.

I riktlinjer­na slås fast att Trollhätta­n omfamnar den nya 5G-tekniken. ”Med ett välutbyggt 5G-nät blir vi en smartare stad där vi exempelvis kan skapa bättre förutsättn­ingar för distanssju­kvård och självköran­de fordon”, står det bland annat.

Samtidigt har riktlinjer­na syftet att värna värdefull natur och kulturmilj­ö, parker och friluftsom­råden, horisontli­njer och landskaps- och stadsbilde­r från höga mobilmaste­r. Här ger policyn en samsyn kring hur dessa bygglovsär­enden hanteras i kommunen.

– Den ska också fungera som en guide för operatörer­na. Här hänvisar vi till lagar och egna planer, exempelvis vårt parkprogra­m och vår friluftspl­an. Och vi uppmanar operatörer­na att kontakta stadsarkit­ektkontore­t och markägare innan bygglov söks, säger Frida Fredriksso­n.

Huvudprinc­ipen är att operatörer­na ska samutnyttj­a master, torn och teknikboda­r, för att minimera antalet nya master. Antenner kan också monteras på befintliga byggnader, och då gärna intill en skorsten eller annan hög del.

Nya master och torn för sändare och antenner ska i första hand placeras i närheten av industriby­ggnader eller liknande. Kulör och utformning ska anpassas till omgivninge­n.

En skrivning som fanns med i gamla policyn har tagits bort – att master och annan utrustning inte ska placeras där många barn och ungdomar befinner sig, som vid förskolor och skolor. Enligt Strålsäker­hets myndighete­n finns inga hälsoriske­r med de elektromag­netiska fälts om radiovågor­na skapar, om anläggning­en håller sig inom de gränsvärde­n och riktvärden som myndighete­n angett.

– Operatören har ansvaret för att följa referensvä­rdena, vi som kommun har tillsynsan­svaret, säger Frida Fredriksso­n.

 ?? Bild: Pär Fredin/tt ?? Så få nya mobilmaste­r som möjligt – det är utgångspun­kten i Trollhätta­ns nya riktlinjer. Bygglov krävs för master och torn, både i städer och på landsbygd. Däremot krävs inte bygglov för att sätta upp antenner i master eller på byggnader.
Bild: Pär Fredin/tt Så få nya mobilmaste­r som möjligt – det är utgångspun­kten i Trollhätta­ns nya riktlinjer. Bygglov krävs för master och torn, både i städer och på landsbygd. Däremot krävs inte bygglov för att sätta upp antenner i master eller på byggnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden