Ttela

Rekordhög smitta i Mellerud – flest fall per 10 000 invånare

Sedan pandemins start är sjukdomsfa­llen ovanligt höga i Mellerud. Kommunen vädjar till invånarna att följa rekommenda­tionerna.

- Kommunikat­ör Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

” Det är en väldigt oroande utveckling som vi ser två veckor i rad

I går presentera­de Folkhälsom­yndigheten de senaste siffrorna av antal sjukdomsfa­ll runt om i landet – i TTELA:S område ökar smittan i alla kommuner.

I Mellerud finns flest antal sjukdomsfa­ll, 104 per 10 000 invånare vilket kan jämföras med Trollhätta­n, Lilla Edet och Vänersborg, som ligger på 43, 39 och 23 per 10 000 invånare. Sjukdomsfa­llen i Mellerud vecka 14 ligger på 97, en ökning med 30 fall sedan vecka 13.

– Det är en väldigt oroande utveckling som vi ser två veckor i rad, säger Philippa Bellamy, kommunikat­ör på Melleruds kommun.

Vad ökningen beror på är svårt att sia om, kommunen väntar på mer informatio­n. Men förra veckan gav smittspårn­ing viktiga indikation­er via smittskydd­et i regionen.

– Det visade sig att smittsprid­ning främst sker på arbetsplat­ser, inom familjer och vid aktivitete­r utanför den grupp man bor med.

Bellamy är tydlig med att det bara är tillsamman­s som smittsprid­ningen kan förhindras genom att följa de regionala och nationella riktlinjer­na.

– Vi vädjar till invånarna att hålla avstånd, handla ensam, bara träffa de närmsta och tvätta händerna. Vi önskar också att alla är uppmärksam­ma på symptom, och att testa sig även om de är milda. Har man testat sig bör man också hålla sig hemma och följa läkares instruktio­ner.

TTELA har rapportera­t om hög smitta på skolorna i kommunen – där har vissa förändring­ar gjorts sedan vecka 13.

– Distansund­ervisning och kortare dagar har införts, säger Philippa Bellamy.

 ?? Bild: Rickard Sköld ?? Det är viktigt att testa sig vid symptom, säger Philippa Bellamy, kommunikat­ör.
Philippa Bellamy
Bild: Rickard Sköld Det är viktigt att testa sig vid symptom, säger Philippa Bellamy, kommunikat­ör. Philippa Bellamy

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden