Ttela

Nytt covid-test ska underlätta provtagnin­g

Glöm pinne ned i halsen och upp i näsan. Ett svenskt företag är nu på väg att lansera ett helt salivbaser­at covid 19-test. Förhoppnin­gen är producera 1–2 miljoner tester i månaden.

- Tobias Österberg

Diagnostik­företaget Aegirbio, baserat i Lund, meddelar att man nu är redo att lansera sitt nya covidtest på marknaden.

Testet skiljer sig från det traditione­lla Pcr-testet som ska tas genom prov i halsen och/eller näsan med en testpinne. Det här testet är i stället salivbaser­at vilket gör att rent praktiskt tillför konsumente­n sin saliv till en behållare med reagens, häller vätskan på reagenssti­ckan och inväntar provsvar.

Martin Linde, vd för Aegirbio, drar parallelle­r till ett graviditet­stest.

– Det är en annan teknik och samma sak som när man står och tittar på en graviditet­stest och avvaktar provsvar. Vi får nu sälja till profession­ella användare och kan till exempel ha det på en skola och dela ut till eleverna eller till en arbetsplat­s, säger han till TT.

De stora fördelarna påpekar Martin Linde, är dels att obehaget att behöva ta test i halsen eller näsan därmed försvinner, dels den snabba svarstiden, ungefär fem minuter.

Enligt Martin Linde letar man nu distributö­rer, inte bara för Sverige utan även för exempelvis Mellanöste­rn. Förhoppnin­gen är en produktion på 1–2 miljoner tester i månaden med en tydlig framtida ambition:

– Nästa steg är att göra användbarh­etstestnin­gen färdig, då kan vi börja sälja det på till exempel Ica-butiker. Det är vår ambition.

” Det är en annan teknik och samma sak som när man står och tittar på en graviditet­stest och avvaktar provsvar

Just nu är det ett ”chicken race” och det är därför vi valt att göra det här i två steg, säger han.

Hur tillförlit­liga är de här testerna?

– Det ligger på ungefär samma nivå som Pcr-tester, det vill säga 92-94 procents träffsäker­het.

Men vad händer när vaccinerin­gen tar fart och om pandemin ebbar ut?

– Det är klart att man undrar, när är coronaelän­det över och vi ska sluta testa oss? Jag är dock ganska säker på att tester och rädsla kommer att leva kvar ett bra tag till.

Från marknadshå­ll togs också nyheten emot extremt positivt. Aegirbio, som är listade på marknadspl­atsen First North, är en av dagens stora vinnare med en kursrusnin­g på nästan 40 procent.

 ?? Bild: Silvia Izquierdo ?? Det svenska företaget Aegirbio hoppas kunna förenkla provtagnin­gen när det gäller covid-19. I stället för att testa genom näsan ska det ske genom ett salivbaser­at prov.
Bild: Silvia Izquierdo Det svenska företaget Aegirbio hoppas kunna förenkla provtagnin­gen när det gäller covid-19. I stället för att testa genom näsan ska det ske genom ett salivbaser­at prov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden