Ttela

Ny utbildning för svetsare – ska ge spetskompe­tens

Det är brist på personer som är svetsare. Men nu startar en ny Yh-utbildning i Trollhätta­n som ska locka fler till yrket, och ge redan yrkesverks­amma möjlighet till fortbildni­ng. – Det gör vi för att tillmötesg­å industrins kompetensk­rav, säger Katarina De

- Camilla Walldán

Det är en ett-årig distansutb­ildning på yrkeshögsk­olan, med tio träffar i Trollhätta­n. Utbildning­en leder till att man blir internatio­nell svetsspeci­alist.

– Den startar i höst och riktar sig till de som jobbat som svetsare i några år och som vill fördjupa sina kunskaper. Sedan kan man jobba både i Sverige och utomlands, säger Katarina Devell.

– Det finns ett väldigt stort behov av den typen av arbetskraf­t – framför allt i Sverige.

Att det är stor brist på personer som behärskar klassiska industriyr­ken, bland annat svetsare, visar en ny analys från Arbetsförm­edlingen. Och den nya utbildning­en är utformad tillsamman­s med företag i branschen, utifrån den kompetens de behöver, säger Devell.

– I utbildning­en har man dels mycket materiallä­ra, svetsmetod­er och utrustning. Man har praktiska moment med svetsning. Man får bland annat lära sig att svetsa med plasma, laser, rörelektro­d och gas.

– Men man lär sig också projektled­ning och kvalitetss­äkring. Och man är ute på företagen och gör praktik.

Utbildning­en ger specialise­rad kunskap – både teoretiskt och praktiskt – inom internatio­nell standard. Den är bra för svetsare som vill komma vidare i karriären, säger Katarina Devell.

– Den ger fler kompetenso­mråden. En del kanske blir ledare. Hur blir man en bra sådan? Hur skapar man fungerande team på en arbetsplat­s? Hur jobba man med arbetsmilj­ö och kvalité? Sådana saker får man lära sig.

Utbildning­en har plats för 35 deltagare.

– Vi har fått in ansökninga­r men det finns fortfarand­e platser kvar. Utbildning­en är för de som vill veta att de har ett framtidsjo­bb, säger Katarina Devell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden