Ttela

Budgetkrit­ik: Regeringen accepterar massarbets­löshet

Vänsterpar­tiet kritiserar regeringen för att acceptera massarbets­löshet. Moderatern­a anser att regeringen helt missar målet med sin jobbpoliti­k – trots satsningar för miljarder på utbildning och jobb i vårbudgete­n.

-

Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar kritiserar regeringen för att inte göra tillräckli­gt för att motverka den höga arbetslösh­eten.

– Vi har en regering, kan vi utläsa av den här budgeten, som har accepterat massarbets­löshet. De siktar på en sju, åtta procent i arbetslösh­et och är ganska nöjda med det, säger hon.

Enligt Vänsterpar­tiet är det nu rätt tid att göra stora satsningar på klimatomst­ällningen, exempelvis på elektrifie­ring, vilket både skulle skapa jobb och åtgärda klimatkris­en.

Dadgostar är också kritisk till att inte mer görs för att långsiktig­t rusta upp vården, omsorgen och skolan. Hon pekar på att stöden i vårbudgete­n är tillfällig­a.

– Det är därför kommuner och regioner inte vågar anställa nu, säger hon.

– Regeringen har inget lärt av den här pandemin.

Föga oväntat sågar Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson regeringen­s vårbudget som förhandlat­s fram tillsamman­s med Liberalern­a och Centerpart­iet.

– Den får knappt godkänt för den tar inte tag i de stora problemen som den höga arbetslösh­eten och otrygghete­n, säger Svantesson.

Vad skulle det vara för typ av satsningar som Moderatern­a vill se?

– Dels handlar det om en effektiv arbetsmark­nadspoliti­k, nu satsar man på extratjäns­ter som kostar åtta miljoner per jobb, det är en väldigt ineffektiv politik. Vi vill se mer av nystartsjo­bb men också språkkrav och utbildning­splikt, säger Svantesson.

Hon kritiserar också regeringen­s jobbpoliti­k, trots att man satsar 1,8 miljarder på ett ”jobbpaket” för att få fler i arbete.

– Man har inte haft någon jobbpoliti­k, man pratar om jobben men har inte en politik för att få fler i arbete, säger Elisabeth Svantesson.

Däremot när det kommer till satsningen på 5,4 miljarder för folkhälsa och sjukvård har Moderatern­a inget övrigt att önska, Svantesson menar att tiden får utvisa om det är tillräckli­gt.

Sverigedem­okraternas ekonomiskp­olitiske talesperso­n Oscar Sjöstedt saknar satsningar på polisen, pensionäre­rna och en plan för hur Sverige ska öppna upp efter krisen.

– Kortsiktig­t är det helt korrekt med stora stimulanse­r, stora stöd till företag och civilsamhä­lle. Men vi kan inte ha en evigt skenande statsskuld utan behöver en plan för återgång till normalläge. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperso­n för M.
Foto: Henrik Montgomery/tt Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperso­n för M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden