Ttela

Tusen ekträd har fällts när Notre-dame återuppbyg­gs

En aprilkväll 2019 stod Notre-dame i lågor, och många befarade att den världsberö­mda Pariskated­ralen var förstörd för alltid. Två år senare har 200 ton hopsvetsad byggnadsst­ällning monterats ned och tusen ekar fällts – och återuppbyg­gnaden kan börja på ri

-

Kvällen den 15 april 2019 beskådade miljontals människor i Frankrike och resten av världen hur Notre-dames mäktiga spira föll som en fura.

Den 850 år gamla Pariskated­ralen, som ärkebiskop Antje Jackelén dagen efteråt beskrev som ”något av den gudomliga närvaron i världen”, skadades svårt i branden. En femton timmar lång insats med 400 brandsolda­ter lyckades dock förhindra det värsta.

Franska regeringen skulle senare slå fast att medeltidsk­yrkan var 15–30 minuter från att brinna ned till grunden.

President Emmanuel Macron lovade att NotreDame skulle återuppbyg­gas inom fem år.

Hittills har manskapet framför allt arbetat med att säkra byggnaden och plocka ned de 40000 bitar byggnadsst­ällning som deformerad­es och svetsades samman av värmen. Själva återuppbyg­gnaden väntas dra i gång på allvar först i början av nästa år, delvis finansiera­d av de 8,4 miljarder kronor som samlats in av privatpers­oner och företag både från Frankrike och andra länder.

– Vi räknar fortfarand­e med att katedralen kan tas i bruk 2024. Men en hel del arbete kvarstår, säger Jeanlouis Georgelin, en tidigare general som handplocka­des av Macron för att samordna återuppbyg­gnaden, till nyhetsbyrå­n AFP.

Till själva spiran har tusen ekträd valts ut, som nu ligger och torkar. Macron lekte inlednings­vis med tanken på en spira i mer modernt utförande, men backade sedan. Den kommer nu att återuppbyg­gas som den såg ut.

Vid ett besök i går lovordade den franske presidente­n de inblandade arbetarna.

– Bravo, tack! utropade han, enligt Reuters.

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd, men experter genomför just nu en analys av virke från byggnadens olika delar, som enligt en källa till AFP väntas pågå under några månader.

Den mest sannolika förklaring­en är att eldsvådan var en olycka, orsakad av kortslutni­ng eller en slängd cigarettfi­mp. Någon fullständi­g klarhet kanske aldrig kommer att nås, enligt källan.

Minst två tv-serier och en långfilm om branden är under produktion.

– Huvudkarak­tären, stjärnan, är Notre Dame, säger regissören Jean-jacques Annaud, som tidigare har filmatiser­at Rosens namn av Umberto Eco.

– Som tur är har filmen ett lyckligt slut. (TT)

 ??  ?? Notre Dame är under uppbyggnad igen.
Foto: Benoit Tessier/ap
Notre Dame är under uppbyggnad igen. Foto: Benoit Tessier/ap
 ??  ?? Spiran på Notre Dame när den rasade under branden i april 2019. Foto: Dominique Bichon/ap
Spiran på Notre Dame när den rasade under branden i april 2019. Foto: Dominique Bichon/ap
 ??  ?? President Emmanuel Macron besökte i går Notre Dame och pratade med arbetarna.
Foto: Benoit Tessier/ap
President Emmanuel Macron besökte i går Notre Dame och pratade med arbetarna. Foto: Benoit Tessier/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden