Ttela

FHM: Hög smittsprid­ning även bland barn och unga

Smittsprid­ningen fortsätter att öka och är nu hög även bland barn och unga. Skolelever som inte har symtom, men som varit nära en smittad person bör nu testas för coronaviru­set, anser Folkhälsom­yndigheten.

-

Fallen av covid-19 bland barn och unga ökar. Få under 20 drabbas dock av allvarlig sjukdom och död, understryk­er Britta Björkholm, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten (FHM).

Smittsprid­ningen i skolan återspegla­s av hur den ser ut i samhället, och FHM kommer i närtid justera sin vägledning för smittspårn­ing där man rekommende­rar att även elever som inte har symtom men som varit nära en smittad ska testas.

–Det här är givetvis ett pågående uppbyggnad­sarbete i regionerna, det kommer införas den närmaste tiden förhoppnin­gsvis, säger Britta Björkholm.

Förra veckan ökade smittsprid­ningen i Sverige återigen, med omkring sju procent.

– Det är nödvändigt att vi alla hjälps åt nu, för att minska smittsprid­ningen. Vi har en uppåtgåend­e trend, även bland barn och unga. Jag vill därför uppmana alla att hålla avstånd och undvika sociala kontakter på fritiden. Det är det som skyddar oss mot spridning av covid-19, säger Britta Björkholm.

Även inom sjukvården och på iva beskrivs läget som allvarligt, enligt Thomas Lindén, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

– Vi har den senaste veckan en ökning av antalet patienter på sjukhus utanför iva. Belastning­en på slutenvård­en gör att många regioner igen ställt in angelägen vård.

Förhoppnin­gen är att smittsprid­ningen ska avta i slutet på maj som den gjorde förra året, säger Britta Björkholm.

– Luftvägsvi­rus beter sig så ofta, att de trivs bättre i kalla och torra miljöer och inomhusmil­jöer där vi vistas längre tider, inomhus och närmare varandra. Den effekten hoppas vi avtar när våren och värmen kommer. Men samtidigt – alla behöver bidra och dra sitt strå till stacken

Hittills har 2 242 459 vaccindose­r getts i landet, baserat på vad regionerna har rapportera­t in till det nationella vaccinatio­nsregistre­t.

1 603 903 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkning­en. 638 556 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,8 procent.

Ytterligar­e 41 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapportera­ts. Därmed har totalt 13 761 smittade personer avlidit i Sverige, samtidigt som 892 480 personer har bekräftats smittade med covid-19.

Trots stoppet av Janssens vaccin ligger Folkhälsom­yndigheten­s prognos kvar: 15 augusti ska alla vuxna svenskar ha fått en dos vaccin.

Vaccinatio­nstakten påverkas givetvis av om Janssens vaccin stoppas tillfällig­t eller om det stoppas permanent, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdss­ektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Det är svårt att bedöma i nuläget och beror helt på vad myndighete­rna landar i. Regionerna får anpassa sig beroende på vilket beslut som fattas, säger hon. (TT)

 ??  ?? Britta Björkholm, avdelnings­chef vid Folkhälsom­yndigheten uppmanar nu alla att följa restriktio­nerna.
Foto Carl-olof Zimmerman/tt
Britta Björkholm, avdelnings­chef vid Folkhälsom­yndigheten uppmanar nu alla att följa restriktio­nerna. Foto Carl-olof Zimmerman/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden