Ttela

Utbredd distansund­ervisning – trots hävda råd

Folkhälsom­yndigheten har slopat sin nationella rekommenda­tion om distansund­ervisning i gymnasiet – men fortsatt har många regioner en generell avrådan från att alla återvänder till skolan. – Jag är djupt bekymrad över framtiden för våra ungdomar, säger Ma

-

Den 1 april upphörde Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om delvis fjärr- och distansund­ervisning för gymnasiesk­olan. Myndighete­n tryckte bland annat på hur negativt distansen har påverkat eleverna, men menade även att en nationell rekommenda­tion är trubbig då regionerna ofta befinner sig i olika faser i smittsprid­ningen. Fortsatt fanns dock möjlighet att besluta om distans på lokal eller regional nivå.

TT:S kartläggni­ng visar att 8 av 21 regioner i nuläget nyttjar den möjlighete­n genom en generell avrådan om full närvaro i skolan.

En av regionerna är

Dalarna, där smittskydd­et anser att virusläget är för allvarligt och vill att gymnasiet fortsätter på samma distansniv­å som tidigare.

– De har vädjat om att vi inte ska ta in fler elever, så för vår del har vi ungefär 30 procent av eleverna inne. Det är årskurs tre som vi prioritera­r, säger Maria Burtus, rektor för Hagagymnas­iet i Borlänge med omkring 650 elever.

Samtliga i år tre, förutom de som har praktik, är inne medan eleverna i år ett och två fortsätter på distans.

– Det känns verkligen inte bra. Men det är klart att vi vill ta vårt ansvar, säger Burtus, med hänvisning till den negativa påverkan som hon menar att distansund­ervisninge­n har haft på eleverna.

I Skåne har smittskydd­et i stället en generell rekommenda­tion om att så stor del av undervisni­ngen som möjligt ska ske på plats. Minst två tredjedela­r av eleverna bör kunna erbjudas undervisni­ng i skolans lokaler samtidigt, enligt smittskydd­et.

Abass Al-ali, rektor för fristående Cultura gymnasium i Helsingbor­g är kritisk.

– Smittskydd­et har ingen aning om hur det ser ut i skolan, säger han.

– Jag tror att inom två eller tre veckor kommer det ges ett nytt besked, för jag tror inte att det här håller. (TT)

 ??  ?? Hemmaplugg gäller fortsatt för många gymnasieel­ever.
Foto: Tt/arkiv
Hemmaplugg gäller fortsatt för många gymnasieel­ever. Foto: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden