Ttela

Bibimbap – Koreas svar på pyttipanna

- Bjuder på härliga recept varje vecka.

Ide flesta hörn av världen har man sin egen form av pyttipanna. Koreas motsvarigh­et skulle mycket väl kunna vara bibimbap. Ordet betyder ungefär ”blandat ris”, och det är just vad det handlar om.

Förmodlige­n finns det lika många recept på rätten som det finns koreaner, men principen är densamma. Kokt ris, gärna med en brynt skorpa i botten, toppas med marinerat kött, lättpickla­de grönsaker, smakrik chilisås och kimchi, det vill säga syrad kål i någon form, samt rått eller stekt ägg på toppen.

Här har jag valt att använda nötfärs – av praktiska och ekonomiska skäl – men skivad lövbiff eller entrecôte ligger kanske närmare den vanligaste ursprungsf­ormen. Det är bara att använda den typ av kött du själv föredrar.

Det viktiga med bibimbap är att det ska vara roligt att både bjuda på, blanda samman och äta.

Du kan fritt laborera med val av grönsaker och låta var och en komponera sin egen skål eller tallrik. Plockmat är alltid en social bonus kring middagsbor­det. Man får liksom något att prata om på köpet – och ingen behöver känna sig dum för att man inte älskar allt som ställs fram.

Det är inte för inte som rätten har existerat i flera hundra år i Korea. Man tog helt enkelt det som blev över från andra måltider eller som råkade växa hemma på täppan och blandade det med ris. Det var billig mat som gick kvickt och lätt att laga.

Bibimbap kan även göras med kyckling, fisk, skaldjur eller tofu. Ofta ingår gochujang i chilisåsen. Det är en jäst koreansk chilipasta med massor av smak. Du hittar den i asiatiska mataffärer eller välsortera­de vanliga livsmedels­butiker. Testa till exempel att blanda ut gochujang med en klick majonnäs och lägg på hamburgare­n eller mackan, supersmask­igt!

Men hela grejen med bibimbap är att det inte är så himla noga vad du blandar med ditt ris. Så länge det är färgstarkt, smakrikt och trevligt att äta kan det inte bli fel. Så satsa på en kanongod Koreakväll med familjen.

” Hela grejen med bibimbap är att det inte är så himla noga vad du blandar med ditt ris

 ??  ?? Var och en komponerar sin egen skål, och allt toppas med ett stekt ägg och chilisås.
Bilder: Janerik Henriksson
Var och en komponerar sin egen skål, och allt toppas med ett stekt ägg och chilisås. Bilder: Janerik Henriksson
 ??  ?? Bibimbap är Koreas svar på pyttipanna och kan innehålla lite av varje.
Bibimbap är Koreas svar på pyttipanna och kan innehålla lite av varje.
 ??  ?? Köttet marineras för extra smak.
Köttet marineras för extra smak.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden