Ttela

Lucifer grammisnom­inerade

Nöje: Hårdrocksb­andet Lucifer, med Harald Göthblad från Trollhätta­n på bas, har för första gången blivit nominerade till en grammis.

- Jesper Bernspång jesper.bernspang@ttela.se

20 mars 2020 släppte Lucifer sitt tredje album, ”Lucifer III”, ett album som nu blivit nominerat till en grammis i kategorin ”Årets hårdrock/metal” till årets gala.

– Vi var inte beredda på det, vi trodde albumet kom för tidigt men det känns kul att få den uppskattni­ngen. Sedan är det väldigt bra exponering så det betyder mycket, säger Harald Göthblad, uppvuxen i Trollhätta­n.

Vad tror du om era vinstchans­er?

– Vi är försiktigt hoppfulla. 3 av 4 av de andra banden är på samma musikbolag som oss så vi har lite koll på dem och det är bra konkurrens, men vi har absolut chansen, säger han.

Trots att Harald Göthblad varit medlem i Lucifer sedan december 2019 har han fortfarand­e inte kunnat vara med på ett liveframtr­ädande med bandet. I början av januari 2020 var de ute på en kortare turné i USA men Harald Göthblad fick stanna hemma då han inte hade ”Visa” för att komma in i landet. Sedan dess har man varit tvungen att skjuta på så mycket som tre turnéer.

– Restriktio­nerna började komma bara någon månad innan vårt släpp så det blev ett stort antiklimax efter att albumet kom att vi inte fick komma ut och spela för våra fans, säger han.

Redan nu är Lucifer tillbaka i studion för bandets fjärde album. Det är det första albumet där man får höra Harald Göthblad på basen, på ”Lucifer III” är det Nicke Andersson, trummis, som står för basspeland­et.

– Vi fortsätter på det intrampade spåret och man kommer känna igen oss men vi lägger in lite nya element. Vi är i slutfasen nu och planen är att vi släpper till halloween. Sedan hoppas vi på ett kunna turnéra i november, säger han.

Vilka är dina inspiratio­nskällor i musiken?

– Oj, bra fråga. Från pappa har jag fått Frank Zappa och mycket progressiv rock. Sedan har jag alltid lyssnat mycket på band som Black Sabbath, Deep Purple och Iron Maiden. Det har även blivit en hel del The Hellacopte­rs, säger Harald Göthblad.

Hur är det att spela i samma band som Nicke Andersson (sångare/ gitarrist i The Hellacopte­rs) efter att ha lyssnat mycket på hans musik?

– Jag var väldigt nervös första repet men det släppte snabbt. Han är världens snällaste och en väldigt bra musiker, säger han.

 ?? Bild: Linda Åkerberg ??
Bild: Linda Åkerberg
 ?? Bild: Linda Åkerberg ?? Harald Göthblad (längst till vänster) kom med i bandet efter att en tidigare bandmedlem rekommende­rat honom.
Bild: Linda Åkerberg Harald Göthblad (längst till vänster) kom med i bandet efter att en tidigare bandmedlem rekommende­rat honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden