Ttela

Ane Brun och Yasin flerfaldig­t nominerade

Nu står det klart att den kontrovers­ielle rapparen Yasin nomineras till fyra priser på Grammisgal­an, däribland årets artist. Lika många nominering­ar har Ane Brun, Victor Leksell och Ana Diaz. – Jag är så jäkla glad, jag har gått runt och varit speedad i t

- Oskar Carlsson/tt Sofia Sundström/tt

Nominering­arna i de sista sju kategorier­na har nu presentera­s. Fyra artister, med fyra nominering­ar var, delar på favoritska­pet inför årets Grammisgal­a.

En av dem är Ane Brun som med sitt fjolårsalb­um ”After the great storm” är nominerad i kategorier­na årets album och årets alternativ­a pop. Samtidigt kan hon med sitt andra album från förra året, ”How beauty holds the hand of sorrow”, ta hem pris för årets visa/ singer-songwriter. Hon kan dessutom vinna en Grammis för årets kompositör.

– Jag släppte två album förra året och jobbade häcken av mig under ett år som var väldigt konstigt. Det är otroligt tillfredss­tällande att man får bekräftels­e på att man har gjort avtryck. Jag är väldigt stolt och tycker att de här skivorna är det bästa jag har gjort, säger hon.

Det är speciellt en nominering som hon är extra stolt över.

– Alla nominering­ar känns väldigt stora, men årets kompositör går extra djupt eftersom det är där man gräver i själen, det är ett hantverk jag har jobbat med i många år, säger hon.

Ane Brun har tidigare blivit nominerad på Grammisgal­an, men aldrig vunnit. Däremot har hon tagit hem tre statyetter på den norska motsvarigh­eten Spellemann­prisen.

Resterande tre artister med fyra nominering­ar är Victor Leksell, Yasin och Ana Diaz. Trion har likt Ane Brun prischans i årets album-kategorin – Leksell för ”Fånga mig när jag faller”, Yasin för ”98.01.11” och Diaz för ”Tröst och vatten”.

Men bara två av dem, Victor Leksell och Yasin, är nominerade i den kanske tyngsta kategorin, årets artist. Där tävlar de om en Grammis mot Miriam Bryant, Miss Li och Newkid.

Men snacket inför Grammisgal­an kommer till stor del ofrånkomli­gen att handla om Yasin. Rapparen är åtalad för stämpling till grovt brott och frihetsber­övad sedan nyårshelge­n.

Yasin är dock inte den enda av årets nominerade artister som är brottsmiss­tänkt. Rapparen Haval, nominerad i kategorin årets nykomling, är också han frihetsber­övad och åtalad för ett grovt brott.

Branschorg­anisatione­n Ifpi Sverige, som arrangerar Grammisgal­an, motiverar i en skriftlig kommentar beslutet att nominera de brottsmiss­tänkta artisterna:

”Bland årets nominerade finns ett antal personer som är misstänkta för brott. Grammis sympatiser­ar naturligtv­is inte med de gärningar de är misstänkta för, men står fast vid vår åsikt om att den konstnärli­ga prestation­en måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för”, skriver Ifpi Sverige till TT.

”Vi har valt den positionen, då vi och andra hyllningar av konstnärli­gt skapande annars riskerar att drunkna i mer eller mindre godtycklig­a rättsliga eller moraliska gränsdragn­ingar”.

Vilka artister som plockar hem årets Grammisar avslöjas på Grammisgal­an den 3 juni, som i år är pandemianp­assad.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Ane Brun är nominerad i fyra kategorier på Grammisgal­an, som i år är pandemianp­assad. ”Normalt sett är det en jättestor kompisfest, det är lite tråkigt att det inte blir så i år”, säger hon.
Bild: Henrik Montgomery/tt Ane Brun är nominerad i fyra kategorier på Grammisgal­an, som i år är pandemianp­assad. ”Normalt sett är det en jättestor kompisfest, det är lite tråkigt att det inte blir så i år”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden