Ttela

Akademien förlorade mot nazistorga­nisation i rätten

Svenska Akademien förlorar den rättsliga striden om äldre svenska diktverk i patent- och marknadsdo­mstolen mot Nordiska motståndsr­örelsen och Nordfront.

- Akademiens advokat Sara Haldert/tt Erika Josefsson/tt Sofia Sundström/tt

Det blev inget bifall för Svenska Akademiens begäran om att de båda föreningar­na ska förbjudas att återge utdrag ur vissa diktverk av Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam samt ”Hávamál”. Enligt domen ska Akademien nu även ersätta både Nordfront och NMR för rättegångs­kostnader på 690 000 respektive 800 000 kronor.

Bakgrunden är att Nordfront på sin webbplats bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalro­mantiska diktverk ”Krigssång för skånska Landtvärne­t”, ”Svea” samt ”Vikingabal­k”. Akademien menade att publicerin­garna har skett i anslutning till innehåll som förespråka­r hat och våldsbejak­ande och att de strider mot ”den andliga odlingens intressen”. Därför ville man att Nordfront skulle förbjudas att publicera en rad litterära verk.

Enligt Akademiens ständige sekreterar­e Mats Malm fanns det ingen given utgång, och han konstatera­r att Akademien har tolkat lagstiftar­ens intentione­r på ett annat sätt än tingsrätte­n.

– Vår utgångspun­kt är ju att om en modern författare plötsligt märker att dikter som har skrivits blir infogade och citerade i ett kollage av hets mot folkgrupp, attacker mot homosexuel­la och grova våldsskild­ringar som gång på gång fälls för

Nordiska Motståndsr­örelsen,(nmr), är en nazistisk organisati­on med rötter i den ultranatio­nalistiska gruppering­en Vitt ariskt motstånd (VAM), som lades ned i mitten av 1990-talet sedan flera av gruppens ledare dömts till fängelsest­raff.

NMR:S politiska program innehåller en rad åtgärder som

hets mot folkgrupp i domstolen – då har man ju möjlighet, om man lever, att vända sig till domstol för att slippa det. Men författare som har dött har ju inte den möjlighete­n, och det är ju där vi ser att klassikers­kyddet kommer in, säger han.

Den avgörande frågan i målet kom alltså att bli om klassikers­kyddet är tillämplig­t då ett verk – utan att ha bearbetats eller i någon form förändrats – har återgetts i ett kränkande sammanhang. syftar till att skapa ett rasrent samhälle, med tydliga parallelle­r till Nazityskla­nd.

NMR tror på den vita människans överhet, är emot invandring och vill inrätta ett rasbiologi­skt institut för att göra rasbedömni­ngar. Man är även emot yttrandefr­ihet och demokrati.

Nordfront är NMR:S nättidning.

Domstolen skriver att det i det här sammanhang­et inte finns något som talar för att klassikers­kyddet är avsett att omfatta den situatione­n att ett verk återges i ett oförändrat skick men i ett sammanhang som framstår som stötande.

Svenska Akademiens advokat Anders Kylhammar framhöll i samband med rättegånge­n att domen blir vägledande för framtiden, eftersom det är första gången klassikers­kyddet prövas i domstol. Han säger till TT att Akademiens inställnin­g har varit att även om det gemensamma kulturarve­t för de aktuella texterna visserlige­n är allmän egendom numera gör det dem inte fria att användas hur som helt.

Anders Kylhammar gör en jämförelse med parker:

– Alla får vistas i dem, det är meningen, men man får inte uppföra sig hur som helst där. Det finns gränser för det man gör med allmän egendom och i det här fallet tycker vi att det handlar mycket om människovä­rdet. Kulturarve­t som vi har med de här diktverken ska inte lånas ut till en kränkande kontext med hets mot judar och homosexuel­la och andra folkgruppe­r, säger han.

Rådmannen Tomas Norström, som varit en av ledamötern­a i rätten, säger i en kommentar till domen att eftersom det inte har funnits någon rättspraxi­s att falla tillbaka på vid prövningen av målet har domstolen gjort sin bedömning med utgångspun­kt i lagförarbe­ten från slutet av 1950-talet.

Nordiska motståndsr­örelsen och Nordfront har hela tiden menat att Svenska Akademiens yrkanden ska avvisas.

Catarina Ekdahl på Patent- och registreri­ngsverket säger till TT att domen är intressant av flera anledninga­r, bland annat för att domstolen tydligt säger att man inte haft någon praxis att luta sig emot.

– Då har det, tycker domstolen, betydelse att verken som är aktuella inte längre är skyddade av upphovsrät­ten. Att det är så att säga fria verk. Fria verk ska man kunna använda i vilket sammanhang som helst, säger hon.

Ekdahl tror att domen kommer att öppna för mer kontrovers­iella användning­ar av klassiska verk.

– Det är inte osannolikt att det kommer att inträffa så länge de används i original, för det är det som sägs i domen. Sedan kan vi också säga att skulle vi komma in på andra konstarter inom konstområd­et skulle ett nytt fall behöva prövas på nytt, för det här tar sikte på det här sammanhang­et, säger hon.

” Kulturarve­t som vi har med de här diktverken ska inte lånas ut till en kränkande kontext med hets mot judar och homosexuel­la och andra folkgruppe­r

Anders Kylhammar

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Svenska Akademien förlorade mot Nordiska motståndsr­örelsen och Nordfront i domstol.
Bild: Jessica Gow Svenska Akademien förlorade mot Nordiska motståndsr­örelsen och Nordfront i domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden