Ttela

En tuff kamp om svenska Os-platser för golfspelar­na

Är det fördel Alex Norén, Henrik Stenson eller Henrik Norlander i kampen om få spela OS? Det beror på hur man ser på saken. Men allt talar för en fajt in på målsnöret om vilka två som får åka till Tokyo.

- Carl Göransson/tt

Herrarnas världsrank­ning i golf är ingen rolig svensk läsning. Den här veckan är första gången sedan våren 1992 som det inte finns en enda blågul spelare bland de 100 bästa.

Men kampen om vilka två som ska få spela OS kunde i alla fall inte vara mer spännande. Världsrank­ningen om tio veckor avgör och läget just nu är knallhårt i ett drama med tre Usa-baserade svenskar i huvudrolle­rna.

Alex Norén är rankad 102:a, Henrik Stenson 108:a och Henrik Norlander 109:a.

– Det är ju väldigt jämnt, helt öppet, och omöjligt att säga i dagsläget. Men jag vet att alla tre är väldigt sugna på att ta en plats, säger förbundska­pten Katarina Vangdal.

Vem som har övertaget inför slutspurte­n? Alla – men på olika sätt:

Alex Norén är just nu rankad högst av svenskarna och har dessutom visat upp den mest pålitliga formen över tid. Stockholma­ren har klarat kvalgränse­n i fem av sju tävlingar på Pga-touren efter årsskiftet.

Henrik Stenson, regerande Os-silvermeda­ljör, visade efter en rejäl formsvacka små glimtar av sitt forna jag i US Masters förra veckan. Ytterligar­e två majors med många rankningsp­oäng på spel väntar under kvalperiod­en – Pga-mästerskap­et i maj och US Open i juni – och 45-åringen är som ensam svensk klar för båda.

Henrik Norlander har visserlige­n sviktat lite på sistone, men hade en formtopp med flera bra tävlingar i början av året och är den svensk som har spelat in flest rankningsp­oäng under 2021. Det betyder också att Norlander kommer att tappa färre av sina poäng fram till Os-kvalgränse­n i juni, och att han därför i praktiken ligger bättre till än Stenson i nuläget.

Marginaler­na mellan svenskarna är hur som helst extremt små: Norén har 1,36 världsrank­ningspoäng, Stenson 1,31 och Norlander 1,30. Det betyder att en till synes futtig 49:e-plats i en Pga-tourtävlin­g eller en klarad kvalgräns i en major till slut kan bli det som avgör vilka som får åka till Tokyo.

Det som är helt säkert är att det är rankningen den 21 juni, dagen efter US Open, som bestämmer svenskarna­s Os-öde. Förbundska­pten Katarina Vangdal eller Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan till exempel inte ta hänsyn till aktuell dagsform eller väga den regerande silvermeda­ljören Stensons digra meritlista, med British Open-titeln 2016 som kronan på verket, mot att 34-årige Norlander aldrig har vunnit på någon av de största tourerna.

Os-platserna är individuel­la och i slutändan är det sedan formellt SOK som avgör om de kvalificer­ade spelarna ska få spela för Sverige i Tokyo.

– Men vi kan inte välja vem vi vill ha och säga att vi vill ha trean i stället för tvåan, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK med ansvar för golfen.

I teorin kan även andra spelare fortfarand­e blanda sig i kampen om spel i OS. Men Marcus Kinhult, närmast jagande på 151:a plats, har nyligen diagnostic­erats med epilepsi och kommer att bli borta från golfen den närmaste tiden. Damsidan då?

Där ser Anna Nordqvist (rankad 54:a) och Madelene Sagström (72:a) ut att ha Os-platserna i ett järngrepp. Linnea Ström (125:a) är tredje högst rankad av svenskorna.

 ?? Bild: Christer Höglund ?? Henrik Stenson under US Masters förra veckan.
Bild: Christer Höglund Henrik Stenson under US Masters förra veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden