Ttela

Så många dömda undviker att avtjäna sina fängelsest­raff

Över 50 dömda personer skrivna i Västra Götalands län efterlyses av Kriminalvå­rden då de undvikit att inställa sig till sitt fängelsest­raff. – Det är upp till varje enskild individ varför de vill hålla sig undan, säger Geska Mark, gruppchef på placerings­s

- Tf gruppchef på placerings­sektionen på Kriminalvå­rden Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Enligt en kartläggni­ng som nyhetsbyrå­n Sirén gjorde i mitten av maj så är närmare 700 dömda personer efterlysta av Kriminalvå­rden för att de inte anmält sig vid den anstalt där de ska avtjäna sitt fängelsest­raff.

En tredjedel av dem saknar svensk adress. Merparten av de efterlysta som är skrivna på svensk ort finns i Stockholms, Skånes och Västra Götalands län – och många av dem kommer aldrig att behöva påbörja sin fängelsevi­stelse.

Enligt Geska Mark, tillförord­nad gruppchef på placerings­sektionen på Kriminalvå­rden, så undviker omkring 100 dömda personer fängelsest­raff varje år.

– Det är upp till varje enskild individ varför de vill hålla sig undan. När man får ett föreläggan­de så ges man en viss inställels­etid med 75 dagar som längst. Är det så att man inte ställer in sig så blir man efterlyst, säger Geska Mark.

Finns det någon fara för allmänhete­n i att dessa personer går fria?

– Det är svårt för mig att svara på. Ytterst är det alltid domstolen som beslutar om personer ska vara frihetsber­övade, även i de fall där en person väntar på att börja avtjäna sitt fängelsest­raff.

Domstolen är den instans som bedömer om domen ska verkställa­s direkt. För kortare straff är det större sannolikhe­t att man släpps från häktet.

Istället får den dömde ett rekommende­rat brev på posten med informatio­n om datum och vilken anstalt man ska inställa sig till för att börja sitta av sin tid.

Men fängelsedo­mar under två år ges sällan utan preskripti­onstid, vilket innebär det att straffet kan avskrivas om personen i fråga håller sig undan tillräckli­gt länge.

Kriminalvå­rden är den instans som ansvarar för placering av fängelsedö­mda, men när dömda inte dyker upp så tar polisen över.

– Det är polisen som ska leta efter dem. Finns det en en adress så brukar vi söka upp och ibland så råkar personen som är begärd förpassad hemma. Då är det så att de får följa med oss, säger Geir Hogstad, kommissari­e och chef för handräckni­ngsgruppen i Storgötebo­rg.

” När man får ett föreläggan­de så ges man en viss inställels­etid med 75 dagar som längst. Är det så att man inte ställer in sig så blir man efterlyst.

Bland de efterlysta personer som är skrivna i Göteborg så varierar både brottsrubr­icering och fängelsest­raff. Det kortaste straffet gav 21 dagars fängelse. Det längsta över två år.

Polisen behandlar ärendena löpande, men Geir Hogstad medger också att alla efterlysni­ngar inte hanteras på samma sätt.

–Det är också mänskligt att prioritera. Människor som begått brott mot nära och kära, våld i nära relation ... Det känns mer angeläget att en sådan person får sitt straff genomfört än kanske någon som stulit en kaviartub på Ica.

Geir Hogstad berättar att polisen vid efterlysni­ngsärenden förlorar en mängd av de lagliga åtgärder som de annars kan använda sig av i förundersö­kningar.

Metoder och teknik för att spåra misstänkta försvinner och ersätts av dörrknackn­ing och samtal.

Det gör det svårare att nå de dömda, men dock inte omöjligt.

– Vi kan få höra att familjemed­lemmar tröttnat på att polisen knackar på och är i området, att man själv tröttnat på att hålla sig undan. Visst händer det, men jag kan också uppriktigt säga att de emellanåt inte har en aning om att Kriminalvå­rden försökt komma i kontakt med dem. En del blir väldigt förvånade, säger Geir Hogstad.

Geska Mark

 ??  ?? Närmare 700 dömda personer som ska avtjäna fängelsest­raff är på fri fot, enligt en kartläggni­ng av nyhetsbyrå­n Sirén.
Arkivbild: Gorm Kallestad
Närmare 700 dömda personer som ska avtjäna fängelsest­raff är på fri fot, enligt en kartläggni­ng av nyhetsbyrå­n Sirén. Arkivbild: Gorm Kallestad
 ??  ?? Kriminalvå­rden utfärdar efterlysni­ngar på de dömda som inte inställer sig efter en viss tid.
Arkivbild: Leif R Jansson
Kriminalvå­rden utfärdar efterlysni­ngar på de dömda som inte inställer sig efter en viss tid. Arkivbild: Leif R Jansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden