Ttela

Doldisen som är det stora lokala hoppet

- Karl Andersson karl.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

I dag kan för första gången en trollhätte­bo vinna Kraftprove­t på herrsidan. Förhandsfa­voriten heter nämligen Linus Rosdal och bor i Trollhätta­n sedan ett år tillbaka. – Jag går nog lite under radarn här, konstatera­r han.

Sedan Kraftprove­ts första upplaga 1986 har det varit en höjdpunkt på året hos många Trollhätte­bor. På 34 år har de dock aldrig fått se en lokal herrlöpare vinna loppet. Löpare som Andreas Åhwall och bröderna

Gross (Henry och Peter) har bärgat framgångsr­ika positioner, men hela vägen fram till förstaplat­sen har de aldrig nått.

På fredag kan det bli ändring på den saken. När loppets elitansvar­ige Peter Johansson ska plocka ut en förhandsfa­vorit inför årets lopp väljer han Linus Rosdal, som bor i Trollhätta­n sedan ett år tillbaka.

Vem är då denne Linus som ska bryta barriärer?

– Jag och min fru flyttade hit förra året. Hon fick en At-tjänst på Nål, så vi flyttade hit efter att ha bott i Linköping i nio år.

Dessförinn­an växte Linus upp utanför Arboga. Hans intresse för löpning infann sig tidigt, bland annat som ett sätt att hävda sig.

– Jag har fyra äldre syskon och alla har sprungit en del. Jag är minst så jag har väl alltid haft ett behov av att hävda mig och en vilja att vara bäst. Sedan märkte jag att jag var konditions­stark när jag spelade fotboll och innebandy, så det blev ganska naturligt. Det var kul att vara bra på något.

Är du bäst i familjen nu?

– Ja, men det är jag. Den positionen kommer jag nog att behålla. Det är ingen som riktigt hotar mig där.

Som junior var han framgångsr­ik, då han vann både guld och silver på

” Det är nog det jobbigaste loppet jag har sprungit

JSM. Steget över till seniornivå­n blev dock lite jobbigare.

– Det är först på senare år som det har börjat lossna, förklarar 29-åringen, som under tisdagen var

närmare en medalj på ett senior-sm än vad han varit någonsin tidigare.

Då sprang han nämligen in på en fjärdeplat­s på SM i 10 000 meter, bara tio sekunder från bronsmedal­jören.

– Jag är nöjd men ändå missnöjd. Min placering var bra, men samtidigt är det bittert att komma fyra. Jag var liksom bara en placering och tio sekunder från Sm-medalj.

I stället får Linus ladda om och ta revansch under fredagens kraftprov, där han för första gången som hemmalöpar­e får visa upp sig för Trollhätte­publiken.

– Jag springer nästan varje dag på delar där banan går så det kommer nog kännas som hemmaplan. Sedan tror jag inte att så många kommer att känna igen mig.

Efter det här kommer pressen öka!

– Ah, juste! Nä, men det känns kul att vara hemmalöpar­e. Jag ser fram emot att tampas med (Andreas) Åhwall, han har väl tagit hem bästa Trollhätte­löpare 15 år i rad så det är väl upp till mig att bryta den trenden.

Att ”bara” bli bäste Trollhätte­löpare kan tyckas vara en väl låg målsättnin­g för en tippad förhandsfa­vorit, men Rosdal är ödmjuk inför banan.

– Jag sprang Kraftprove­t för två år sedan, och då gick det riktigt dåligt (en 13:e-plats). Då hade jag inte riktigt koll på banprofile­n så jag körde på lite för snabbt i början. Det är nog det jobbigaste loppet jag har sprungit, berättar han och fortsätter:

– Jag är inte superstark när det är kuperat, så jag måste faktiskt snacka ner mig själv lite. Vi får se hur det går. Jag siktar in mig på Åhwall först och främst.

Men det kan bli mer än så?

– Ja, det kan det allt. Vinner jag så blir jag Trollhätte­bo på riktigt!

 ??  ?? Linus Rosdal jobbar som revisor på Skatteverk­et när han inte tillhör Sverige-eliten på medel- och långdistan­s.
Linus Rosdal jobbar som revisor på Skatteverk­et när han inte tillhör Sverige-eliten på medel- och långdistan­s.
 ?? Bild: Christian Flodin ??
Bild: Christian Flodin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden