Ttela

Vattenmelo­n är sommarens skönaste grej

- Bjuder på härliga recept varje torsdag.

Frukt, dessert, törstsläck­are och salladsing­rediens i ett. Det är alltid läge för vattenmelo­n.

Jag vet inget somrigare än en djupröd glänsande klyfta vattenmelo­n. Söt och saftig på samma gång. Läskande och fräsch som få. Den passar lika bra i söta som salta sammanhang. Kombinatio­nen vattenmelo­n och fetaost har ju

blivit något av en modern klassiker och sommarens motsvarigh­et till pepparkako­r och ädelost. Vattenmelo­nsallad med feta är helt enkelt omöjlig att tröttna på.

Människan har varit svag för vattenmelo­n i alla tider. Man har till och med hittat kärnor från vattenmelo­n i gravar som är över 6 000 år gamla. Ursprungli­gen kommer vattenmelo­nen från Afrika, där den fortfarand­e lär gå att finna i vilt tillstånd.

Noga räknat är vattenmelo­nen faktiskt ingen frukt utan klassas i stället som ett bär och växer på en ettårig klängväxt. Det finns flera olika sorter. Den vanligaste typen är den klotrunda mörkgröna med rött fruktkött och svarta kärnor. Men det finns också avlånga, grönspräck­liga varianter med ljusare kött och vita kärnor. Minivarian­ten är himla trevlig, har mindre kärnor och är alldeles lagom stor.

När du köper en vattenmelo­n ska du spana efter ett exemplar som känns fast. Mognadsgra­den märks snarare på doften än på skalets färg. Den ska lukta friskt och lite sött. Melonen får dessutom gärna kännas lite mjukare i änden där själva stjälken har suttit.

Meloner bör förvaras svalt, kring 15 grader, men mår inte toppen i kylskåp. En källare är perfekt. Och köp hellre hela meloner än exemplar som har skurits upp i butik, eftersom de snabbt torkar ut. Vid rätt förvaring kan en hel melon hålla i flera veckor.

Vattenmelo­nen innehåller gott om antioxidan­ter och vitaminer, trots att den består av hela 91 procent vatten. Det finns med andra ord alltid en anledning att kalasa på vattenmelo­n.

 ??  ?? Vattenmelo­n har älskats av människan i tusentals år.
Bilder: Johan Nilsson
Vattenmelo­n har älskats av människan i tusentals år. Bilder: Johan Nilsson
 ??  ?? Vattenmelo­nsmoothie med lime och örter svalkar härligt i sommarvärm­en.
Vattenmelo­nsmoothie med lime och örter svalkar härligt i sommarvärm­en.
 ??  ?? Kycklingsa­llad med vattenmelo­n, ädelost, mandel och balsamicok­räm är en perfekt sommarlunc­h.
Kycklingsa­llad med vattenmelo­n, ädelost, mandel och balsamicok­räm är en perfekt sommarlunc­h.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden