Ttela

Medpro-frida ”andas vaccin”

Den som är inne på sociala medier och letar informatio­n om covid-19-vaccinatio­nerna i Lilla Edet har säkert stött på Frida Lundhs inlägg. Det är hon som filmar, fotar och skriver inläggen. – Väldigt många vet vem jag är för att jag har hand om Medpro i Li

- Sofia Myhrman sofia.myhrman@ttela.se

Frida Lundh har hand om Lilla Edet vårdcentra­ls konton på sociala medier. Där sprider hon informatio­n om covid-19 vaccinatio­n. – Jag älskar att lära mig nya saker och jag tycker det här är jättekul!

Frida Lundh är medicinsk sekreterar­e och vaccinatio­nssamordna­re på Lilla Edet vårdcentra­l. Det betyder att hon ansvarar för Medpros vaccinerin­gar mot covid-19 i Lilla Edet.

– I det ingår att hålla koll på lokaler, se till så att vi har material så att vi kan vaccinera och att vi har personal. Jag ska se till så att det flyter på.

Det är även hon som ser till så att de som fått sin första dos även får sin andra dos när det är rätt tid för det.

– Exakt sju veckor efter den första dosen kommer dos två med vaccinet. Därför ställer det till det när människor byter vaccinatio­nsställe.

I rollen som vaccinsamo­rdnare ingår även att se till så att inga doser går till spillo. Vårdcentra­len tar emot överblivna doser från andra vaccinatör­er som fått ett överskott. Då får hon åka iväg och hämta det och transporte­ra det tillbaka till vårdcentra­len i Lilla Edet.

– Det största ansvaret som jag tror att alla andra också känner är att inte behöva slänga något vaccin. Vi har inte behövt slänga något vaccin. Vi har ringt in folk för att kunna utnyttja varje dos.

” Jag älskar det här. Folk blir så glada när de får svar direkt på sociala medier.

Frida Lundh

Sociala medier-ansvarig på Medpros vårdscentr­al i Lilla Edet

Hon kom in på sociala medier när Medpros vd Hans Wittrup bestämde sig för att göra en satsning på att nå ut på sociala medier och sökte intressera­de på Medpros olika vårdcentra­ler.

– Vår vd tycker att det är ett bra sätt att nå ut till människor, så han frågade på alla enheter och då sökte jag. Jag var jätteosäke­r i början. Jag kollade på Youtube för att lära mig att klippa film, etcetera.

– Jag älskar att lära mig nya saker och jag tycker det här är jättekul! Jag tycker det är positivt att lyfta fram de människorn­a som faktiskt jobbar på vårdcentra­len.

Under pandemiåre­t har mycket handlat om corona på våra sociala medier och när vaccinet kom blev det mycket fokus på vaccinet, men allting handlar inte om vaccinet betonar hon.

– Jag andas vaccin just nu och då får jag påminna mig själv om att jag måste göra något annat. Det kan räcka med en bild på Camilla Klang i labbet till exempel, säger hon med ett skratt.

Det är tydligt att Frida drivs av att hitta på nya sätt att hålla kontakt med patientern­a med hjälp av sin egen kreativite­t. Hon svarar på frågor även utanför arbetstid och uppdaterar sociala medier ofta.

– Jag älskar det här. Folk blir så glada när de får svar direkt på sociala medier. Jag fotar och filmar till exempel i vaccinhall­en med tillstånd från patienten och lägger ut på sociala medier.

I höst har hon fått en ny tjänst som innebär att hon ska ett mer övergripan­de ansvar och stötta de andra enheternas ”social media agents” som de kallas, så att alla håller samma standard.

– Det är ju en dröm jag haft att kunna arbeta med detta på heltid, men har alltid tänkt att ”det kan man ju inte”. Men det kan man minsann, säger hon med ett stort leende.

Många frågar om och hoppas på att åldersgrän­serna ska sänkas. Frida är tydlig med att de följer regionens vaccinatio­nsordning.

– Nu har åldern sänkts till 18. Vi kommer att vaccinera en bit in på hösten för att alla ska få dos två. Vi vaccinerar även flera dagar i veckan på olika tider för att det ska vara tillgängli­gt för alla, och så att så många som möjligt ska kunna vaccinera sig.

 ??  ??
 ?? Bild: Sofia Myhrman ?? I höst byter Frida Lundh tjänst till att bara jobba med sociala medier. En dröm hon haft länge blir nu verklighet.
Bild: Sofia Myhrman I höst byter Frida Lundh tjänst till att bara jobba med sociala medier. En dröm hon haft länge blir nu verklighet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden