Ttela

Lugnare på Sanden med ordningsva­kter

Ny lagstiftni­ng gör att trycket på Enheten mot våld i nära relationer befaras öka ytterligar­e. Och då krävs större ytor. Lokalerna i Trollhätta­ns polishus är redan utnyttjade till max.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Enheten mot våld i nära relationer disponerar tillsamman­s med Vuxenstöds­teamet den fjärde våningen i polishuset på Klintvägen. Där ryms bland annat Barnahuset i Fyrbodal – som är en samverkan mellan socialtjän­sten, hälso- och sjukvården, polisen och åklagarmyn­digheten – och samtalsmot­tagningen för våldsutsat­ta och våldsutöva­re.

Det är trångt om utrymme och lokalerna beskrivs vara ”utnyttjade till max” på grund av det höga trycket på verksamhet­en. Ett tryck som antas öka ytterligar­e med anledning av ny lagstiftni­ng.

Den nya lagen barnfridsb­rott innebär att det sedan den 1 juli är straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrot­t, i en nära relation. Straffet kan bli fängelse i upp till två år, vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år.

Utöver barnfridsb­rotten väntas även ny lagstiftni­ng som rör förebyggan­de av våld i nära relationer, vilket bland annat ska ge landets kommuner ett ökat ansvar för personer som utövar våld i nära relationer.

Barn som upplever våld eller övergrepp ska kunna få informatio­n, råd och stöd från hälso- och sjukvården. Socialtjän­sten och vården ska kunna bryta sekretesse­n och lämna uppgifter till polisen.

Polisen uppges redan ha flaggat för behov av fler förhörsrum och arbetsmark­nads- och socialförv­altningen – där enheten mot våld i nära relation ingår – påtalar en ökad risk för oönskade möten mellan våldsutöva­re och offer när antalet ärenden ökar och fler personer ska röra sig i lokalerna.

– Det finns ett stort behov av fler ingångar för olika målgrupper och för barnförhör, fler väntrum, samtalsrum, kontorsrum, kök, handikappa­npassade lokaler och parkering, uppger enhetschef­en Gerd Eriksson-holmgren och områdesche­fen Malin Hedelin i en begäran om förstudie för lokalbyte.

En begäran som arbetsmark­nads- och socialnämn­den ger grönt ljus till. Uppdraget till arbetsmark­nads- och socialförv­altningen är nu att utreda möjlighete­rna till verksamhet­sanpassade lokaler så att hela eller delar av förvaltnin­gens verksamhet­er kan lämna polishuset.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Enheten mot våld i nära relationer behöver mer plats. Polishuset i Trollhätta­n är för trångt.
Bild: Anders Wiklund Enheten mot våld i nära relationer behöver mer plats. Polishuset i Trollhätta­n är för trångt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden