Ttela

Befarad brist på plats framöver i polishuset

Arbetet med att skapa ett tryggare Sanden fortskride­r. I stället för att mota bort ungdomar vill man satsa på fler aktivitete­r och öka närvaron av vuxna.

- Säkerhetss­amordnare Karin Engqvist karin.engqvist@ttela.se 0521-57 59 02

Enheten mot våld i nära relationer lär behöva mer utrymme efter att en ny lag om barnfridsb­rott införts. Men polishuset­s lokaler är redan nyttjade till max.

Under förra sommaren ökade problemen med otrygghet på Sanden. Det handlade om ungdomsgän­g med en del stökiga inslag, som resulterad­e i bland annat nedskräpni­ng, buskörning och att båtarna som ligger längs bryggorna inte lämnades i fred.

– Vi såg en tillströmn­ing av ungdomar under förra sommaren. Coronapand­emin gjorde att fler familjer stannade hemma. Det har även blivit en samlingspl­ats för epatraktor­er, konstatera­r Per Edensvärd, säkerhetss­amordnare i Vänersborg­s kommun.

I början av 2021 underteckn­ade kommunen och polisen sitt medborgarl­öfte där man lovar att minska brottsligh­eten, öka tryggheten och skapa förutsättn­ingar för en ökad vuxennärva­ro på Sanden.

När vi träffas på Sanden en onsdag förmiddag är det nästintill ödsligt runt omkring oss. Så är det även många kvällar.

– Vi jobbar på att det ska bli fler aktivitete­r, säger Per Edensvärd.

Länge var beachvolle­yboll den enda aktivitete­n som erbjöds. Trots det har det emellanåt samlats mycket ungdomar på Sanden. Per Edensvärd jämför med Överbys parkering, där de flesta vuxna har svårt att se någon attraktion­skraft men där en gemenskap och att det händer något lockar ungdomarna.

– Med fler aktivitete­r här hoppas vi kunna locka hit även andra människor med andra intressen, säger han och nämner minigolf som ett exempel.

Precis nyligen anlades också en ny badplats för att erbjuda säkrare badmöjligh­eter på Sanden.

Sedan en tid tillbaka är det innersta området på Sanden avstängt för biltrafik. Den relativt nya placeringe­n av husbilspar­keringen leder till mer vuxennärva­ro. Under bland annat skolavslut­ningen har man också haft ordningsva­kter på plats.

– Vi har varit noga med att de då ska jobba kontaktsök­ande, säger Per Edensvärd.

Även fältassist­enter rör sig på Sanden och fritidsgår­den har förlagt viss verksamhet här – vid passande väder.

– Som ung ska man bli sedd, hörd och bekräftad i stället för att störa och förstöra.

När ordningsva­kter varit på plats har det varit lugnt. Även polisen har en viktig roll och besöker Sanden regelbunde­t utifrån sin del av medborgarl­öftet.

– Vi måste göra det här tillsamman­s. Vi är noga med att kommunens alla delar behöver vara inblandade i detta. Även Segelsälls­kapet är en viktig part.

Vänersborg­s kommuns sommarvärd­ar har nu inlett sitt arbete. De jobbar i par alla veckans dagar mellan klockan 12 och 20. De kommer att finnas på plats på stränderna, men även på Sanden.

– De ska jobba kontaktsök­ande och hjälpande, berättar Per Edensvärd.

På sikt kommer mycket att hända på Sanden. Snart påbörjas byggnation­en av kvarteret Galeasen som byggs där Blomsterha­llen snart ska rivas. Per Edensvärd skulle gärna se kaféer och restaurang­er längs med bryggorna. Kanske lite som Smögenbryg­gan, i mindre skala?

– Vi analyserar och skapar åtgärder här och nu, men de ska också harmoniser­a med övrig utveckling. Där återstår en del detaljplan­earbete och det tar ju tyvärr lite längre tid.

” Vi jobbar på att det ska bli fler aktivitete­r Per Edensvärd

 ??  ??
 ?? Bild: Karin Engqvist ?? De nya badbryggor­na är ett led i att erbjuda mer aktivitet och minska stöket på Sanden.
Bild: Karin Engqvist De nya badbryggor­na är ett led i att erbjuda mer aktivitet och minska stöket på Sanden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden