Ttela

En ambitiös plan för ett grönare EU

Förra veckan kom en nyhet som inte fick någon större uppmärksam­het. Sveriges sydligaste glaciär, Helags, har minskat med 40 procent. Om 30 år kommer det inte längre finnas några glaciärer kvar i Jämtlands län (SVT 11/7).

- Ida Arnstedt Liberala Nyhetsbyrå­n

Ett annat år hade det kanske blivit mer uppmärksam­mat, men de senaste somrarna har extrema värmeböljo­r och värmerekor­d blivit det nya normala. Vädervaria­tioner ett enskilt år eller på enskilda platser behöver inte betyda så mycket, men när nya värmerekor­d slås runt om i världen och år efter år råder ingen tvekan om att det handlar om klimatförä­ndringar som beror på människans påverkan.

I veckan presentera­de Europeiska kommission­en ett nytt paket med lagförslag som ska minska utsläppen inom EU kraftigt: till 2030 ska utsläppen ha minskat med 55 procent och till 2050 ska EU vara helt klimatneut­ralt. Det är det mest omfattande klimatpake­tet i EU:S historia. Paketet innehåller tolv olika lagförslag och styrmedel, men en av de viktigaste punkterna handlar om EU:S utsläppsrä­ttigheter.

En viktig princip inom klimatpoli­tiken är att förorenare­n ska betala. Utsläppsrä­ttigheter har varit ett sätt att få industrier­na att betala för sina utsläpp. Genom att successivt skärpa reglerna och därmed höja kostnadern­a för att släppa ut skapas incitament att ställa om till mer klimatvänl­iga alternativ. Men lagstiftni­ngen har inte varit tillräckli­g. Den har visserlige­n lyckats minska utsläppen från kolkraften, men de tunga industrier­nas utsläpp har fortsatt obehindrat. En av anledninga­rna är att industrier­na har tilldelats gratis utsläppsrä­tter för att kunna konkurrera med aktörer från utanför EU. Nu ska det bli ändring. Kommission­en föreslår strängare regler för den fria tilldelnin­gen och att den ska villkoras för att gynna utveckling­en av utsläppssn­åla tekniker.

I ljuset av hårdare regler för utsläppsrä­tterna blir också det omskrivna förslaget om klimattull­ar relevant. Länder utanför EU ska inte få en konkurrens­fördel genom att vara klimatbova­r. Därför föreslår kommission­en koldioxida­vgifter på importvaro­r som producerat­s med höga utsläpp. Avgiften kommer inte att gälla för produkter från länder som redan har koldioxida­vgifter, vilket sätter press på länder som vill handla med EU att införa egna klimatskat­ter.

Kommission­en vill även skärpa regelverke­t kring energiskat­ter, energieffe­ktiviserin­g och jord- och skogsbruk. Det sistnämnda är något att hålla ögonen på när förslagen nu ska förhandlas vidare. Förslag om att skydda mer skog från avverkning riskerar att försvåra för skogsbruke­ts möjlighete­r att bidra i klimatomst­ällningen.

” Våra politiker får inte låta länder som vill undkomma sitt klimatansv­ar urvattna förslagen

Här får Sverige en viktig uppgift. Våra politiker får inte låta länder som vill undkomma sitt klimatansv­ar urvattna förslagen. Samtidigt måste de säkerställ­a att skogsnärin­gen, som redan i dag tar ett stort ansvar för både miljö och klimatomst­ällningar, får rätt förutsättn­ingar att fortsätta bedriva ett hållbart skogsbruk.

Tuffa förhandlin­gar väntar, men för att EU ska lyckas minska sina utsläpp radikalt är flera av förslagen nödvändiga. Och det är bråttom, annars kommer vi snart få läsa ytterligar­e nyhetsarti­klar om glaciärer som smälter.

 ?? Bild: Adam Ihsett ?? Europeiska kommission­en har presentera­t flera lagförslag som ska minska miljöskadl­iga utsläpp.
Bild: Adam Ihsett Europeiska kommission­en har presentera­t flera lagförslag som ska minska miljöskadl­iga utsläpp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden