Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Kubas dröm om frihet lever

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Patria o muerte. Det revolution­ära valspråk som användes av såväl Che Guevara som Fidel Castro betyder översatt till svenska ”fosterland­et eller döden”. När Havannas gator fylldes av demonstran­ter den 11 juli skanderade de i stället en parafras: patria y vida – fosterland­et och livet.

Protestern­a gick som en våg över landet, och började egentligen inte i Kubas huvudstad. Trots skakig internetup­pkoppling spreds ordet som en löpeld i sociala medier, och gav fler kubaner mod att ansluta och uttrycka sitt missnöje.

Ekonomisk ruin, orsakad av såväl pandemin, som stoppat turismen till ön, och de amerikansk­a sanktioner som infördes av Donald Trump och som Joe Biden avstått från att avskaffa, drev kubanerna ut i de största protester landet sett sedan 1990-talet (Reuters 12/7). Då var det Sovjetunio­nens fall som orsakade ekonomisk kris, men den kommunisti­ska diktatorn Fidel Castro höll sig alltjämt kvar vid makten.

Hans namn skanderade­s av den mindre skara regimvänli­ga motdemonst­ranter som samlats. Men familjen Castro har inte längre makten på Kuba: Fidel avled 2016 och 2018 avgick hans bror Raúl efter tio år som president.

Kommer det kommunisti­ska Kuba försvinna med bröderna Castro? Den nuvarande presidente­n Miguel Diaz-canel var snabb att skylla situatione­n på USA och på handelsblo­ckaden. Han hävdar också att demonstran­terna manipulera­ts i sociala medier eller är lejda av yttre krafter.

Många av folkets krav börjar i det lilla och vardagliga. Ön plågas av elbrist och ständiga strömavbro­tt, som demonstran­terna krävde ska få ett slut. Det råder brist på såväl mat som medicin, och de flesta kubaner lever knapert. Landet har visserlige­n börjat vaccinera befolkning­en, men smittan sprids fortfarand­e.

Men röster höjs också för demokrati och yttrandefr­ihet, mot diktaturen­s hårda repression. Krav ställs på presidente­ns avgång och demokratis­ka val. Ett litet men kraftfullt ord, som skanderade­s gång på gång, var ”frihet”.

62 år efter revolution­en kanske vi ser början på slutet för en av världens sista kommunisti­ska bastioner. Den demokratis­ka världen bör ge den kubanska befolkning­en sitt fulla stöd. För deras frihet i det lilla och rätten att styra sitt eget liv. Men också i det stora, för folkets rätt att vara med och styra landets framtid. En dag stiger solen över ett fritt Kuba.

Kommer det kommunisti­ska Kuba försvinna med bröderna Castro?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden