Ttela

God mat och samvaro är livskvalit­et

- Av en levande människa som Karin Rex Svensson

I TTELA har vi läst att Trollhätta­ns kommun beslutat införa kylda matlådor efter sommaren, till alla som får omsorgsins­atser genom hemtjänste­n. En gång per vecka skall 7 kylda måltidspor­tioner levereras i plastförpa­ckningar till omsorgstag­arna. Är detta god och värdig omsorg?

” Jag bävar för den dag jag kanske blir beroende av Trollhätta­ns hemtjänstv­erksamhet med ensamma måltider

För många med hemtjänsti­nsatser är måltiden den viktigaste – kanske den enda – positiva händelsen under dagen. Måltiden bör därför vara något att se fram mot, en stund av njutning och samvaro.

Det räcker inte att maten är näringsrik­tig. Den måste också se fräsch och aptitlig ut. Det gör en nylagad dagsfärsk måltid. Flera dagar gammal mat i plastförpa­ckning är oaptitlig hur näringsrik­tig den än må vara. Och var finns då den mänskliga kontakten som är så viktig särskilt under måltiden?

Jag är 76 år gammal och klarar mig ännu själv, men bävar för den dag jag kanske blir beroende av Trollhätta­ns hemtjänstv­erksamhet med ensamma måltider ur uppvärmda flera dagar gamla matlådor. Av jämnåriga bekanta, som tidigare arbetat inom Trollhätta­ns hemtjänst har jag hört, att de for hem till omsorgstag­arna, lagade maten i hemmet och satt med en stund som sällskap under måltiden om så önskades. Det var omsorg i ordets rätta mening. Men den omsorgen har sedan länge bortpriori­terats och nu väntas ytterligar­e försämring­ar för omsorgstag­arna.

Om Sverige skall kunna ha världens bästa äldreomsor­g, vilket stadsminis­ter Stefan Löfvén deklarerad­e våren år 2020, måste begreppet livskvalit­et vara en ledstjärna för verksamhet­en. Dagsfärsk nylagad varm mat, levererad också har tid att duka trevligt och vara närvarande en stund för samtal, det ger viktig livskvalit­et, när så mycket i övrigt i omsorgstag­arens tillvaro begränsas av ålder och sjukdom.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? ”Nylagad mat är livskvalit­et” skriver insändaren.
Bild: Fredrik Sandberg ”Nylagad mat är livskvalit­et” skriver insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden