Ttela

Fler behöver arbeta för att förebygga narkotikab­ruk

Även om narkotikak­onsumtione­n i Sverige är låg i jämförelse med andra länder i Europa, så går inte utveckling­en åt rätt håll och attityden bland unga har blivit allt mer tillåtande. Färre ungdomar ser helt enkelt riskerna med narkotika. Trots det satsas a

- Peter Moilanen, Chef - Narkotikap­olitiskt Center

I början av sommaren röstade riksdagen ner förslaget till ny strategi för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS), då det inte ansågs tillräckli­gt för att få till den förändring som behövs. Nu måste en ny strategi fram, men redan innan den är på plats finns mycket att göra på lokal nivå.

Från människor som på olika sätt möter och arbetar med narkotikaf­rågor runt om i landet är budskapet tydligt. Ska vi minska narkotikap­roblemen – som inte bara handlar om beroende och dödlighet, utan även om att inte klara skolan, minskad kognitiv utveckling, rattonykte­rhet och påverkan på barn och anhöriga – så behöver vi på allvar täta glappen i systemet. De vi talar med ropar inte efter en avkriminal­isering eller legaliseri­ng av narkotika. De vet att det som krävs för att få till en förändring är ett förebyggan­de arbete värt namnet och en välfungera­nde samverkan mellan polis, skola, socialtjän­st och öppenvård, som i ett tidigt skede kan fånga upp unga som behöver stöd. Inte minst behövs en kommunal samordnare som fungerar som spindel i nätet för samverkan mellan olika aktörer, kan få igång ett bra förebyggan­de arbete och följa upp utveckling­en kring användning och konsekvens­er. Men trots att dessa frågor har stor inverkan på individen, anhöriga och samhället i stort, har de kommunala Andts-samordnarn­as totala arbetstid sjunkit med i snitt över 40 procent de senaste tio åren.

Det finns flera exempel på hur väl det kan fungera när man arbetar aktivt med förebyggan­de insatser, när det finns en samverkan som ser till att människor inte faller emellan eller bollas mellan olika instanser – och en vårdkedja som inte slutar vid behandling. Här kan och bör organisati­oner och föreningar från civilsamhä­llet få spela en stark och viktig roll, både förebyggan­de genom bra fritidsakt­iviteter och som stöd tillbaka till ett fungerande liv och meningsful­lt sammanhang efter ett beroende.

Det är tydligt vad som behöver göras, men det kräver en prioriteri­ng i både resurser och samverkan. Det är å andra sidan en lokal investerin­g som ger mångfalt tillbaka.

” Nu måste en ny strategi fram.

 ?? Bild: Sue Ogrocki ?? ”Narkotikak­onsumtione­n i Sverige är låg i jämförelse med andra länder i Europa, men utveckling­en går inte åt rätt håll” skriver debattören.
Bild: Sue Ogrocki ”Narkotikak­onsumtione­n i Sverige är låg i jämförelse med andra länder i Europa, men utveckling­en går inte åt rätt håll” skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden