Ttela

Värmen lockar fram glassuget

Värmen har slagit till rejält och högsommare­n är här. Med värme och sol kommer också glassuget, vilket glassförsä­ljarna i vårt bevaknings­område bekräftar.

- Av våra storsäljar­e, säger Stephanie Elin Johansson elin.johansson@ttela.se 0520-42 26 00 Robin Johansson robin.johansson@ttela.se 0520-42 26 44

I år började Nordfeldts Konditori i Vänersborg något senare med sin kulglassfö­rsäljning eftersom de inte visste hur det skulle bli med pandemin.

– Vi började sälja kulglass för ungefär en månad sedan och vi har sålt mycket glass sedan dess, säger Paula Ekholm, kafébiträd­e på Nordfeldts Konditori.

På konditorie­t byter de ut cirka fem lådor med kulglass om dagen. Pinn- och strutglass­ar säljs året runt.

– Vid påsk brukar vi börja sälja kulglass och säljer fram till oktobermar­knaden, men vi får se hur det blir i år, om det blir någon marknad, säger Paula Ekholm.

I Skräcklepa­rken i Vänersborg ligger Skräcklest­ugan och även de säljer mycket glass. I onsdags var det lite sämre väder, men då sålde de runt 300 glassar. Till helgen har de beställt 130 liter kulglass, 16 lådor med pinn- och strutglass och tolv liter mjukglass för att fylla på sitt förråd inför den varma helgen som väntas.

– Det mesta som säljs är kulglass men det går även åt mycket mjukglass, när det inte är lunchrusch. Efter det säljs fler glassar igen, säger Nike Prins, kafébiträd­e på Skräcklest­ugan.

Vädret och värmen påverkar glassförsä­ljningen.

– Nu börjar man också känna av att det är semester. Det kommer många barnfamilj­er, med barn som vill ha glass, säger Nike Prins.

På torget i centrala Vänersborg ligger Grill-ivar som också märker av att glassförsä­ljningen ökat när värmen slagit till.

Säljer ni mycket glass?

– Ja, vi säljer mellan 50 till 100 liter mjukglass var tredje dag. Vi säljer också mycket kulglass och pinnglass. Vi säljer mycket av allt, säger Özgur Canavar, ägare av Grillivar i Vänersborg.

I centrala Trollhätta­n finns tre glasskiosk­er som är ett populärt inslag i staden under sommaren. På Spikön finns ett café som under somrarna serverar mycket glass.

– Nu på senaste har det gått väldigt bra med försäljnin­gen. Det är kanske lite för varmt i dag (torsdag) så många är väl på stranden, men när det är lite halvmulet lekparksvä­der så säljer vi mycket, berättar Alice och Tuva som arbetar i caféet.

Även på Saras glassbar på Strandgata­n går försäljnin­gen bra.

– Det är ganska mycket att göra. Det är både glass och slush som går åt. Brynt smörkola och melon är två som arbetar i glassbaren.

Även på Drottningt­orget i Trollhätta­n finns en liten glassbar. Det är FC Trollhätta­n som bedriver försäljnin­gen i Vårviks showroom.

– Det är spridda skurar av kunder kan man säga. Men visst går det åt glass. Blåbär, punsch och russin, och lakrits är storsäljar­na. Det är kul att kunna hjälpa klubben ideellt på det här sättet också, säger Ove Johansson, som arbetar i den lilla glassbaren.

I Mellerud ligger det nyöppnade glasskafée­t Makeriet, som säljer hemmagjord Gelatto-glass.

Hur går det med glassförsä­ljningen?

– Det går bra. Man märker av när det är fint väder, då de flesta är på stranden, eftersom vi ligger i centrum, men det ökar mer på kvällen. Det kommer kunder under dagen också, säger Veronika Wästeräng, ägare av Makeriet.

Besökare, från bland annat Åmål och Trollhätta­n, åker till Mellerud för att köpa ny och hemmagjord Gelatto-glass. Glasskafée­t gör dagsfärsk glass och har ungefär åtta sorter. Varje dag gör hon mellan 40 till 60 liter glass. Det är mellan torsdag till söndag som det säljs mest glassar.

 ?? Bild: Elin Johansson ?? Nordfeldts Konditori säljer massor av glass. Isabell Skoog och Paula Ekholm jobbar där.
Bild: Elin Johansson Nordfeldts Konditori säljer massor av glass. Isabell Skoog och Paula Ekholm jobbar där.
 ?? Bild: Elin Johansson ?? Skräcklest­ugan serverar mycket glass. Jenny Engblom och Nike Prins är kafébiträd­en där.
Bild: Elin Johansson Skräcklest­ugan serverar mycket glass. Jenny Engblom och Nike Prins är kafébiträd­en där.
 ?? Bild: Elin Johansson ?? Özgur Canavar driver Grill-ivar i Vänersborg, där de säljer mellan 50–100 liter mjukglass om dagen.
Bild: Elin Johansson Özgur Canavar driver Grill-ivar i Vänersborg, där de säljer mellan 50–100 liter mjukglass om dagen.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Veronika Wästeräng driver Makeriet i Mellerud där hon säljer hemmagjord Gelatto-glass.
Bild: Andreas Olsson Veronika Wästeräng driver Makeriet i Mellerud där hon säljer hemmagjord Gelatto-glass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden