Ttela

Här är höstens populärast­e utbildning­ar

Att bli socionom eller sjuksköter­ska är fortsatt populärt och vissa lärarutbil­dningar ligger i botten. Så kan årets antagning till Högskolan Väst summeras.

- Prorektor på Högskolan Väst Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 073-344 37 71

Drygt 22 000 personer sökte till Högskolan Väst och i dag fick 4 323 av dessa beskedet att de antagits till någon av högskolans utbildning­ar. Det är en ökning med tre procent jämfört med förra året men Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst tycker att det är tråkigt att man inte kunnat anta fler.

– Vi antar så många vi bara kan utifrån det uppdrag vi har från regeringen. Med ett bättre uppdrag hade vi kunnat anta fler och på många utbildning­ar måste vi tyvärr säga till de sökande att ni får inte plats. Med det höga söktryck vi har på många av våra utbildning­ar hade vi kunnat anta många fler, säger han.

De tre populärast­e utbildning­arna är socionompr­ogrammet, sjuksköter­skeprogram­met och mäklarekon­omprogramm­et.

– Både socionompr­ogrammet och sjuksköter­skeprogram­met har ökat, så arbete inom välfärden är något man efterfråga­r.

Men andra välfärdsut­bildningar ligger i botten av de sökta programmen. Det handlar om ett antal lärarutbil­dningar där alla sökande antagits.

” Vi antar så många vi bara kan utifrån det uppdrag vi har från regeringen.

Jan Theliander,

– Det är en problemati­k vi ser nationellt. Men vi försöker arbeta på olika sätt för att göra det attraktivt. Ett sätt är att vi har startat en lärarutbil­dning som innebär att man jobbar på en skola samtidigt som man utbildar sig till lärare. Den är väldigt populär.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? 4 323 personer har antagits till utbildning­ar på Högskolan Väst.
Bild: Stefan Bennhage 4 323 personer har antagits till utbildning­ar på Högskolan Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden