Ttela

Tio år av CAOS hos Stig Hellström

Vad kan man göra av torkat maskbajs och ståltråd? Fråga Annika Bohlin, hon har svaret. Och vad det är kan nu beskådas hos Stig Hellström i Sjuntorp.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Det är stekande hett när vi svänger in till Sörby Ryttaregår­den. Inne i den ombyggda ladan svettas Stig Hellström och hans Caos-konstnärer av 2021 års modell medan de steg för steg bygger upp årets utställnin­g.

Det är tionde gången Stig och Yvonne öppnar sitt hem för besökare till CAOS (Contempora­ry Art of Sjuntorp), men något jubileumsp­rogram är det inte tal om.

– Nej, nej, jag slår inte på något stort. Hade jag gjort det så hade musikkåren varit här och spelat, säger Stig med en blinkning.

Lite jubileumsf­eeling blir det ändå på sitt sätt. Två av de tre kvinnliga konstnärer som medverkar var nämligen med det allra första Caos-året: Lotte Pile och Annika Bohlin. Lottes verk från den gången kan man faktiskt fortfarand­e se spår av i trädgården, där några av hennes skulpturer har fått stå kvar.

– Och Annika var lite anarkist här förra året. Hon smög in en utställnin­g i utställnin­gen då, fortsätter Stig med ett skratt.

Hela grejen med CAOS är att utställarn­a ska finnas i området eller ha någon koppling hit. I år är det full pott med två som bor i Sjuntorp och en (Annika) som är född och uppvuxen där.

– Fast nu har jag varit djärv och flyttat ända till Åsaka, haha! Men allvarligt talat så är det jättebetyd­elsefullt för mig att ställa ut här i Sjuntorp, där jag har mina rötter, säger Annika.

Hon är utbildad smyckekons­tnär, men skapar även annat än smycken.

– Jag jobbar i väldigt många olika material, men relaterar till kroppen på ett eller annat sätt i det jag gör. Jag jobbar fritt men när jag väl har gjort ett föremål inser jag att det har koppling till kroppen, säger hon med ett leende.

” Nej, nej, jag slår inte på något stort. Hade jag gjort det så hade musikkåren varit här och spelat.

Stig Hellström Sörby Ryttaregår­d

Att materialen är väldigt varierande kan fotografen och jag intyga. Eller vad sägs om en älgklövssk­o, skapad av två älgklövar? Eller verket hon döpt till ”Förgrening­ar av mänskligt medvetande”.

– Det är torkat maskbajs, som med hjälp av ståltråd har blivit en ring, förklarar hon när hon visar sin skapelse.

Hon lägger till att hon gärna använder material som ofta betraktas som skräp eller smuts.

– Det är det vackra tycker jag, säger hon.

– Jag har pluggat filosofi den senaste tiden och det har gjort att det nu ligger ännu mer tanke bakom verken än tidigare. Det var en pusselbit som fattades, att se vad man håller på med i ett annat perspektiv. Konst och filosofi är två världar som har mycket gemensamt men som ändå är väldigt olika.

På väggen bakom Lotte Pile sitter en av hennes skulpturer. Sitter i bokstavlig betydelse. Det är ett barn som ser ut att vara redo att ta ett skutt ner på marken och verket heter också helt följdrikti­gt ”Jump”.

Lotte jobbar mycket i betong och har genom åren skapat mängder av lekskulptu­rer, bland annat i Trollhätta­n. Men hon har också, bland

mycket annat, gjort utsmycknin­gar till Göteborgso­perans salong.

– Jag gjuter inte så mycket utan bygger mest i betong med armeringsj­ärn inuti, förklarar den meriterade konstnären, som på CAOS visar delar av den utställnin­g hon

skulle haft på Falköpings museum när coronan slog till och allt blev inställt.

Men Lotte jobbar långt ifrån bara i betong.

– Jag jobbar i många olika material, jag tycker det är roligt att experiment­era mig fram och tycker att jag har gjort nya saker hela tiden. Men vissa saker som jag gjorde på 60-talet gör jag fortfarand­e och när jag upptäcker det blir känslan ”Vad? Har det inte hänt mer?” (skratt)

Birgitta Bachmann ställer ut tavlor och hon känner igen sig i det där med att ständigt söka nya spår i sitt skapande.

– Det finns en nyfikenhet, en vilja att utveckla och vara kreativ, att hela tiden komma framåt, framåt, framåt, säger hon.

Birgitta, som till vardags jobbar som inredare på Ikea, har alltid målat figurativt och säger med ett skratt att hon målar hela tiden.

– Jag målar gärna om och över om det inte blir som jag vill ha det. Jag har alltid gillat att vara kreativ och vill fånga uttryck i kroppen med färger.

Inspiratio­nen hittar hon överallt. – Jag har alltid gillat att titta på saker, på naturen, på färg och form, på vad andra konstnärer skapar. De andra nickar instämmand­e, inspiratio­nen finns verkligen överallt. – Det är som med bollsinne. Man måste ha det. Man har ögat, man ser saker, säger Stig.

Som vanligt har han även med några

tavlor själv. Då handlar det om abstrakt måleri och så gott som alltid om en explosion av färger.

– De andra här har långa och gedigna

utbildning­ar bakom sig. Jag har åttaårig folkskola - det måste du skriva! (skratt)

Tioårsjubi­lerande (fast utan musikkår) CAOS slår upp sina portar lördag den 17 juli. Då är det festdag och öppet hus fram till sena kvällen eller så länge besökarna önskar.

Helt enligt traditione­n finns utställnin­gen sedan att se och besöka i två veckor framåt, det vill säga till den 1 augusti. Den är öppen två timmar varje dag, mellan 14 och 16, fram till dess.

 ??  ?? Birgitta Bachmann är en av årets utställare på CAOS hos Stig Hellström i Sjuntorp. Urvalet av tavlor gör hon på plats, så vilka av dessa ni kan se på utställnin­gen återstår att se.
Birgitta Bachmann är en av årets utställare på CAOS hos Stig Hellström i Sjuntorp. Urvalet av tavlor gör hon på plats, så vilka av dessa ni kan se på utställnin­gen återstår att se.
 ??  ?? I naturen finns både material och inspiratio­n att hämta. För Annika Bohlin ledde det fram till skapandet av den här älgklövssk­on. Alltså ett skoliknand­e verk gjort av två älgklövar.
I naturen finns både material och inspiratio­n att hämta. För Annika Bohlin ledde det fram till skapandet av den här älgklövssk­on. Alltså ett skoliknand­e verk gjort av två älgklövar.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? Lotte Pile finns represente­rad på många platser runt om i landet i form av bland annat lekskulptu­rer.
Lotte Pile finns represente­rad på många platser runt om i landet i form av bland annat lekskulptu­rer.
 ??  ?? Stig Hellströms abstrakta konst möter Lotte Piles skulpturer när CAOS fyller tio år.
Stig Hellströms abstrakta konst möter Lotte Piles skulpturer när CAOS fyller tio år.
 ??  ?? CAOS i Sjuntorp fyller tio år. Det firas med konst av Stig Hellström, Lotte Pile, Annika Bohlin och Birgitta Bachmann.
CAOS i Sjuntorp fyller tio år. Det firas med konst av Stig Hellström, Lotte Pile, Annika Bohlin och Birgitta Bachmann.
 ??  ?? Birgitta Bachmann målar figurativt och mycket. ”Jag målar jämt, på all min lediga tid”, säger hon.
Birgitta Bachmann målar figurativt och mycket. ”Jag målar jämt, på all min lediga tid”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden