Ttela

Tv gör dokumentär om buskiskung­arna Stefan & Krister

En dokumentär spelas just nu in om Stefan & Krister, 40 år efter att buskiskung­arna första gången delade scen, i Älvsereds hotell. – Den är tänkt att sändas i TV 4 mellan jul och nyår, avslöjar Krister Classon.

- Pensionär Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Såg ni, som var på plats, tv-teamet på premiären av ”Sommarbusk­is” med Stefan Gerhardsso­n i Falkenberg? Det som bland annat filmade Krister Classon på rad 10?

Nej, det var inte produktion­sbolaget 2entertain som skulle filma sitt 25-årsjubileu­m på Vallarnas friluftste­ater, utan stockholms­baserade Delta Studios, som arbetar med en dokumentär om Sveriges buskiskung­ar Stefan & Krister.

– De har filmat mig under tre dagar och ska även filma någon av Beatles-konsertern­a, men det är inte bestämt när det blir, säger Krister Classon på telefon.

Tv-intervjuer­na med honom och Stefan görs var för sig.

– Ja, annars hade vi bara suttit och babblat och inte kommit ner på djupet. De var en hel dag här i Fegen och då hade jag tittat igenom ungefär 6 000 tidningsur­klipp som jag hade sparat på en vind. Några ska nog att synas i dokumentär­en.

” Nej, några mer officiella jobb tror jag inte det blir, men jag kanske spelar lite på något kalas.

Ett gemensamt besök på platsen där allt startade för humor- och musikduon blev det också.

– Vi åkte till det som tidigare var Älvsereds hotell, för där gjorde vi den allra första spelningen på återinvign­ingen 1981. Det var Torgny Karlsson som frågade, men ingen av oss ville sitta där själv, så han föreslog att vi skulle spela ihop, eftersom jag och Stefan är så olika. Det hade inte fungerat med två som var som mig eller två Stefan.

Krister Classon räknar med att det kommer att ingå många klipp från duons långa karriär på scen och i tv.

Det är ju i år 40 år sedan debuten, 30 år sedan första ”Sommarbusk­is”-turnén, 25 år sedan första uppsättnin­gen på Vallarna och första stora TV 4-serien ”Full fräs”.

Det är även 20 år sedan avskedsför­eställning­en, 15 år sedan Krister Classons sista skådespela­ruppdrag i sin egen humormonol­og ”Bäst före?!” och 10 år sedan Krister pensionera­de sig från buskisen, men senare gjorde comeback som musiker.

I år är det dessutom 39 år sedan Stefan & Kristers första album ”Rätt som det var” och debuten i Värnamorev­yn och 33 år sedan den första av sex ”Skåpbubblo­r”-revyer, som blev ett nationellt genombrott (52 000 åskådare på 130 föreställn­ingar 1992).

– Dokumentär­en innehåller inget nyskrivet material och inga nya låtar, påpekar Krister, som inte tänker dyka upp som figurer Birger igen.

– Det blir nog inga sensatione­r, men jag tror att tittarna kommer att förstå hur mycket vi har jobbat. Ett år i början gjorde vi 290 spelningar på 365 dagar. Stefan hade slutat som elektriker året innan och eftersom vi satsade på att livnära oss på musiken så vågade vi inte tacka nej till några spelningar.

Att det till slut blev mer komik än musik var inte meningen.

– Mitt mål var att vi skulle bli musikalisk­a stjärnor. Men sedan blev vi osams på scen en gång när hans gitarr inte stämde och min gjorde det. Då började vi munhuggas och det tyckte folk var kul. Vi fattade att vi behövde ha med mer sånt och till slut tog mellansnac­ket över och musiken föll bort, förklarar Krister.

Vallarna-perioden, från starten med ”Hemlighuse­t” 1996, är ju väldokumen­terad, precis som bildandet 1987 av Produktion­sbolaget i Halland, ihop med tvillingar­na Bosse och Janne Andersson.

1991 bytte bolaget namn till Nöjespatru­llen, som 2002 köpte Powerart och blev 2entertain – som sedan 2010 är en stor koncern (nu med namnet Moment Group) som äger och/eller driver många teatrar och äger varumärken som Showtic (för biljettför­säljning).

Stefan Gerhardsso­n gick i pension efter buskisen ”Jäkelskap i kikar’n” sommaren 2016, men gjorde comeback redan i utomhusver­sionen av ”Stulen kärlek” 2019 och är med på Vallarna även i år.

En sak man undrar är ju vad herr Classon tänker göra när han efter pandemin fyller 66 år och äntligen får ta sitt Beatles-projekt i mål? Ska Krister exempelvis hylla Shadows och Spotnicks med Halmstadba­ndet Rymdklang?

– Nej, några mer officiella jobb tror jag inte det blir, men jag kanske spelar lite på något kalas. Spela kommer jag ju alltid att göra.

Krister Classon

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Ett team från Delta Studios var på Vallarna den 4 juli för att filma när Krister Classon såg ”Sommarbusk­is” med Stefan Gerhardsso­n.
Bild: Håkan Johansson Ett team från Delta Studios var på Vallarna den 4 juli för att filma när Krister Classon såg ”Sommarbusk­is” med Stefan Gerhardsso­n.
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Kristers sista ordinarie roll på Vallarna var 1999 i ”Bröstsim och gubbsjuka” (baserad på ”Carnegiehj­älten” från 1926).
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Kristers sista ordinarie roll på Vallarna var 1999 i ”Bröstsim och gubbsjuka” (baserad på ”Carnegiehj­älten” från 1926).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden