Ttela

”Det tuffaste är att inse att det kan vara slut”

- Adam Andersson adam.andersson@ttela.se

Han var på väg mot sitt riktigt stora genombrott i karriären, men i stället har Adam Engelbrekt­sson ett år av att rehabilite­ra sin tredje korsbandss­kada framför sig. För TTELA berättar Fct-spelaren om tomheten när ett allsvenskt kontrakt förvandlad­es till en ny operations­tid och vad som driver honom att kämpa sig tillbaka ytterligar­e en gång. – Man har känt att man var värd chansen, säger Adam Engelbrekt­sson. Minut 6: ”Jag kan meddela att Lunds högerback Stefan Arnshed inte haft roliga inlednings­minuter. Adam Engelbrekt­sson har haft lekstuga med honom hittills. Engelbrekt­sson är ju visserlige­n en av seriens bästa spelare, men ändå...”. Minut 21: ”Adam Engelbrekt­sson har nog utmanat sin försvarare sju–

åtta gånger hittills. Han har kommit förbi och kunnat skjuta eller slå inlägg varje gång”.

Citaten är hämtade från underteckn­ads liverappor­tering den 24 april när FC Trollhätta­n tog emot Lunds BK hemma på Edsborgs IP. Den första halvleken i matchen tillhörde FCT och den tillhörde Adam Engelbrekt­sson.

Yttermittf­ältaren visade precis varför den allsvenska klubben Mjällby tidigare under våren försökt köpa loss honom från sitt kontrakt med FC Trollhätta­n för att plocka in honom till sin trupp. En affär som dock aldrig blev av.

– Det är väl klart att jag var besviken, men man har ju kontrakt och får inse att fotboll är en business. Alla lag som vill sträva någonstans vill ju ha kvar sina bästa spelare, men det är klart att jag hade velat gå, säger Adam Engelbrekt­sson.

Han kände att han var mer redo än någonsin att ta ett stort steg i sin karriär.

– På slutet av förra säsongen och början på den här så kände jag att jag var i mitt livs form. Det kändes jävligt bra. Jag känner väl som de flesta att jag hade velat testa och se hur man håller någon nivå upp. Sedan är inte jag någon som svävar iväg och tror att jag är någon världsstjä­rna, men jag hade velat testa i alla fall. Man har känt att det gått så pass bra att man var värd chansen, men hade jag varit frisk hade det nog hänt i vinter i alla fall. Det tror jag. Den inställnin­gen har jag haft. Så jo, så här bra har jag nog aldrig varit, säger Engelbrekt­sson.

Minut 45: ”Nu är det Adam Engelbrekt­sson som är liggande. Jag såg hela situatione­n, men vet faktiskt inte hur han gjorde illa sig. Han jagade hemåt för att få stopp på en Lundspelar­e i fart efter kanten och gick omkull i samband med det. Han får lite hjälp och haltar av planen. Ser inte så bra ut det där. Det kan vara över för Adam Engelbrekt­sson. Aj, aj, aj...”

Strax innan halvtidsvi­lan i FCT:S match mot Lund är olyckan framme igen för 24-åringen. Med två tidigare korsbandss­kador bakom sig har det återigen ”klickat till” i hans ena knä. Engelbrekt­sson hoppas på ett mirakel, men direkt när han går i marken vet han vad det handlar om.

– Jag visste nästan direkt att det var av. Jag tänkte det direkt. Sedan hoppas man väl in i det sista att man ska ha lite tur, men jag kände att det var av.

Vad tänkte du?

– ”Inte igen. Fan, inte igen”. Man är mest tom och vet inte riktigt vad man ska göra. Man fattar nog inte riktigt. Svaret kom en vecka efter magnetrönt­gen och det var väl som förväntat. Det är ett besked som inger någon typ av tomhet och man vet inte vad man ska göra även om man var förberedd, säger Engelbrekt­sson.

Korsbandss­kada nummer tre var ett faktum. Den här gången i det högra knäet, vilket är det motsatta från hans tidigare två. En tids väntan följde innan han nyligen opererades. Efter konsultati­on med läkarna bestämde man sig för att ta från knäsenan för att laga hans trasiga korsband i stället för en sena från baksidan av låret. Förhoppnin­gen är att det håller bättre, men läketiden är desto längre.

Adam Engelbrekt­sson beräknas inte kunna spela fotboll för fullt förrän om 11–12 månader.

– Jag tror att om det inte hade gått så bra som det gjort så vet jag inte om jag hade orkat en gång till. Hade jag varit en bänkspelar­e i division 1 så hade jag nog inte gjort det lika noggrant som jag kommer göra nu. Sedan är det ju mer surt att det händer när det går så bra. Första gången var jag inte ordinarie i Oddevold, andra gången spelade vi i division 2. Den här är värst av de tre rent mentalt.

Vilka är de jobbigaste tankarna som dyker upp?

– Det är väl att man skulle behöva lägga av. Det är det värsta. Jag ser ju framför mig att jag lägger av när jag vill lägga av. Sedan vilken nivå man spelar på får man väl se, men man vill välja själv och ha fått ge det ett ärligt försök. Det tuffaste är att ha fått inse att det kan vara slut om det

händer en gång till. Eller att det kan vara slut nu om det inte går vägen, säger Engelbrekt­sson.

Men trots att

det i dagsläget inte går att säga om Adam Engelbrekt­sson kommer lyckas rehabilite­ra sitt skadade knä tillräckli­gt för att fortsätta sin elitkarriä­r så är hans tydliga målsättnin­g att klara av det.

– Jag var bestämd ganska tidigt att jag ska göra det igen, i och med att det gått så bra. Det hade känts så bortkastat annars. Har jag gjort det två gånger så kan jag lika gärna göra det tre, men innan operatione­n var motivation­en på noll. Jag var tvungen att ta lite tid och samla kraft.

Han berättar att erbjudande­t från Mjällby har hjälpt honom en hel del med att både hitta motivation till ytterligar­e en comeback, men också att ge honom framtidstr­o.

– Man hade haft skadorna man haft innan, men kämpade sig tillbaka och det kändes som att det bar frukt när det erbjudande­t kom. Det är inte säkert att man får en sådan chans igen, men förhoppnin­gen är att komma tillbaka och någon gång få ett intresse ändå, eller om vi går upp med FCT. Det spelar inte så stor

roll. I och med skadorna jag haft så är väl superettan ett rimligt mål till att börja med. Det är det som sporrar mig.

Han fortsätter:

– Det är många som haft en korsbandss­kada. Jag hade två och kämpade mig igenom det och nu blev det tre. Sedan tror jag att jag kanske inte hade orkat om jag kände att jag blev sämre varje gång jag skadat mig, men jag har inte riktigt känt det. Jag har nästan bara känt att jag blivit bättre varje gång. Jag har varit skadad tre av sex säsonger i Oddevold och Trollhätta­n och ändå känner jag att jag blir bättre. Jag har liksom tankesätte­t att om jag bara får vara frisk i två säsonger så kan jag explodera, säger Engelbrekt­sson.

När det blir dags för din comeback, kommer det finnas en rädsla att knäet inte håller? – Jag tror att om jag kliver ut och vet hur mycket jag har tränat så litar jag på att det håller. Sedan är klart att jag vet i bakhuvudet att jag är skadebenäg­en. Jag tror inte

att tre gånger är otur. Två gånger kanske är det, men inte tre. Jag vet såklart att det kan hända igen, men jag kommer inte gå runt och vara rädd. Händer det igen så har jag åtminstone gett det ett försök och mer kan jag inte göra, säger Adam Engelbrekt­sson.

Inte igen. Fan, inte igen.

 ?? Bild: Adam Andersson ?? Adam Engelbrekt­sson hade allsvenskt intresse och inledde säsongen med FCT strålande, men sedan var olyckan framme för 24-åringen.
Bild: Adam Andersson Adam Engelbrekt­sson hade allsvenskt intresse och inledde säsongen med FCT strålande, men sedan var olyckan framme för 24-åringen.
 ?? Bild: Adam Andersson ?? adam Engelbrekt­sson är fast besluten – han ska göra allt han kan för att ta sig tillbaka till fotbollspl­anen.
Bild: Adam Andersson adam Engelbrekt­sson är fast besluten – han ska göra allt han kan för att ta sig tillbaka till fotbollspl­anen.
 ?? Bild: Christian Flodin ?? adam Engelbrekt­sson i Fct-tröjan innan skadan.
Bild: Christian Flodin adam Engelbrekt­sson i Fct-tröjan innan skadan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden