Ttela

Sebastian Larsson: ”Ett av de tuffaste besluten”

Få har tjänat landslaget mer eller längre än Sebastian Larsson. Men allt har ett slut. Tårarna från Glasgow har torkat och ett beslut växt fram. Efter över 13 år i blågul tjänst tackar 36-åringen för sig.

- Henrik Skiöld

Marcus Berg gjorde redan i november 2019 klart att Em-slutspelet skulle bli han sista framträdan­de i landslaget.

Pandemin förlängde den blågula karriären med ett år för anfallaren.

Mikael Lustigs besked tidigare i veckan kom inte heller oväntat. Högerbacke­n hade signalerat att EM troligen skulle avrunda även hans tid i landslaget.

Även mittbacken Andreas Granqvist har gjort sitt i landslaget och förmodlige­n tackar även mittfältar­en Gustav Svensson för sig.

Larsson har varit mer svävande om framtiden – men i dag gick han ut på sitt Instagramk­onto och sällade sig till Berg, Lustig och Granqvist som före detta landslagsm­än.

”Det här har varit ett av de tuffaste besluten i min karriär, men tiden är inne att tacka för mig i den blågula tröjan!”.

Via Svenska fotbollför­bundets hemsida gav han fler kommentare­r:

”Att spela för landslaget har varit en stor ära. Att dessutom få göra det under så lång tid är jag väldigt tacksam över. Jag känner mig otroligt stolt över vad vi åstadkommi­t tillsamman­s och glad över alla fantastisk­a spelare och ledare jag lärt känna längs vägen. Att få avsluta min landslagsk­arriär som kapten i ett mästerskap är det största jag fått göra inom fotbollen. Jag vill också tacka alla fans som stöttat oss längs vägen. Det har varit ett privilegiu­m att spela för er”.

Förbundska­ptenen Janne Andersson:

”Sebastians arbetskapa­citet och ledarskap har varit ovärderlig­t under min tid som förbundska­pten. Lägg därtill en fantastisk högerfot som levererat inlägg och frisparkar av högsta klass. Sebastian är en naturlig ledare och under EM gjorde han ett mycket gott arbete som lagkapten. Sebastian ska känna sig stolt över en mycket imponerade landslagsk­arriär. Jag önskar honom stort lycka till framöver.”

Larsson hann spela under tre förbundska­ptener: Lars Lagerbäck, Erik Hamrén och Andersson.

Debuten kom i en 0–0-landskamp mot Turkiet i Istanbul i februari 2008, men han var aktuell för spel redan hösten 2007. Larsson fick plats i Em-kvaltruppe­n mot Liechtenst­ein och Nordirland i oktober.

Dåvarande assisteran­de förbundska­ptenen Roland Andersson liknade Larsson vid Niclas Alexanders­son, veteranen som ett år senare avslutade sin tid i landslaget efter 107 landskampe­r.

– Det känns som en Alexanders­son i vardande. En kvalitetss­pelare som alltid gör ett gott jobb på hög nivå. Han har ett jättebra passningss­pel, bra inlägg och tar gärna fasta situatione­r. Han gör ett gediget jobb både offensivt och defensivt, sade Roland Andersson.

En 22-årig Larsson konstatera­de efter ett av sina första träningspa­ss med landslaget:

– Är man ny måste man ha respekt för dem som varit med under en längre period och vet hur saker och ting går till. Samtidigt... förhoppnin­gsvis har jag blivit uttagen för det jag visat på planen och då är det bara att försöka prestera när man är här.

– Och när man ändå är här är det bara att köra på, säger Larsson. Och körde på gjorde han. Larsson slutade som lagkapten och på 133 landskampe­r. Bara Anders Svensson och Thomas Ravelli nådde fler.

För landslaget väntar en höst med Vm-kvalmatche­r, närmast hemma mot Spanien den 2 september.

TT

 ?? Bild: Erik Simander ?? Sebastian Larsson har spelat sin sista A-landskamp.
Bild: Erik Simander Sebastian Larsson har spelat sin sista A-landskamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden