Ttela

Mixade klasser ska göra Tokyo- OS mer jämställt

Tokyo-os slår rekord i antalet mixade klasser – och fler ska det bli i framtiden. Ett steg mot en mer jämställd idrottsvär­ld som många välkomnar. – I klasser som det går att tävla i på lika villkor, som i segling, borde det egentligen vara helt öppet, säg

- Anna Karolina Eriksson/ Tobias Österberg

Mixade tävlingar är ingen självklarh­et i idrottens värld. Men för seglingskl­assen Nacra 17 har det varit mixat från start.

– Det som är unikt med Nacran – om man ser mot sporter generellt – är att vi får ha samma roller för tjejer och killar. Det finns ingen skillnad eller några extra poäng eller handikapp, utan det är först i mål som gäller, säger Cecilia Jonsson som just nu laddar inför OS i Tokyo tillsamman­s med Emil Järudd.

De tävlar tillsamman­s i mixedkatam­aranen Nacra 17, en ung klass som gjorde entré i OS så sent som i Rio 2016.

– Mina egna tankar är att i klasser som det går att tävla i på lika villkor, som i segling, borde det egentligen vara helt öppet, säger Emil Järudd och fortsätter:

– Så var det när man var liten i seglingen, då tävlade ju alla mot alla.

Nacra 17 är numera en i den växande skaran av mixade grenar.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har sedan tidigare aviserat att det ska hållas mixade tävlingar i alltifrån bordtennis till mixade lagstafett­er i friidrott och simning.

Totalt har antalet mixade klasser faktiskt dubblats från Rio 2016 till Tokyo 2021 från 9 till 18 grenar – och ännu fler blir det i Paris om tre år.

Bryter man ner siffrorna handlar det egentligen om tre renodlade mixedklass­er i tre sporter i Rio de Janeiro 2016 – till tolv mixade klasser i tio sporter i Tokyo 2020. För inom ridsporten­s hoppning, dressyr och fälttävlan har kvinnor och män i årtionden tävlat på helt lika villkor.

Idrotter har dock olika tradition och synsätt när det kommer till tävlingar där män och kvinnor tävlar tillsamman­s. Men ska det finnas på Os-programmet ska det det också finnas i övrigt, tycker SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

– Annars blir det bara ett sätt att få en medalj till på ett OS och på ett ”skrynkligt sätt” uppnå jämställdh­etskvoten vilket IOK nu kämpar för, säger han fortsätter:

– Det blir inte äkta då.

IOK: s ambition att uppnå könsbalans i Tokyo innebär att andelen kvinnor respektive män i princip är helt jämn nära 49 procent av tävlande är kvinnor.

Historiska siffror i Os-sammanhang. Ett led i målet är mixedklass­erna, något som Reinebo anser vara ett viktigt steg i att göra de olympiska spelen mera jämställda. Samtidigt finns uppenbara utmaningar när nya klasser läggs till i Os-programmet, understryk­er han.

– Jag tycker att saker och ting ska vara lite etablerat innan det hamnar på Os-programmet, jag är kanske gammaldags där. Man vill ha bra prestation­er, det är klon i ett OS förutom att det är hela världen som deltar.

Bland idrotter som nu skulle kunna ta till sig detta och utveckla en mixad tävlingsfo­rm är golfen ett konkret exempel, tycker Reinebo.

– Jag tror man ganska lätt skulle kunna hitta något sådant i golf i form av ett lagspel med både herrar och damer.

TT

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Cecilia Jonsson och Emil Järudd med sin Nacra17-segelbåt under ett träningspa­ss inför OS, här utanför Höllviken i Skåne i juni 2021.
Bild: Johan Nilsson Cecilia Jonsson och Emil Järudd med sin Nacra17-segelbåt under ett träningspa­ss inför OS, här utanför Höllviken i Skåne i juni 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden