Ttela

Ny typ av vaccinbedr­ägeri upptäckt i Västra Götaland

Västra Götalandsr­egionen varnar för ett nytt slags telefonbed­rägeri, där bedragarna uppger att de ringer från en vårdcentra­l för att boka in en tid för uppföljnin­g av covid-19-vaccinerin­g. Den som följer instruktio­nerna får i stället kontot länsat.

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

En ny variant av lurendreje­ri har uppdagats i Västra Götalandsr­egionen. Bedragare lyckades nästan lura en kvinna på 140 000 kronor. – Ett jäkla elände, säger Bengt Hansson Närhälsans säkerhetsc­hef.

Telefonbed­rägerier som drar nytta av coronapand­emin har förekommit ett tag. Nu varnar Vgregion för en ny metod.

Personer ringer upp och uppger att de ringer från en vårdcentra­l för att följa upp en vaccinatio­n av covid-19 till en studie. Är det så att man vill vara med i studien ska man boka tid med hjälp av bankdosa.

– Det är viktigt att veta att vi aldrig ber någon använda bankdosa, säger Bengt Hansson, säkerhetsc­hef på Närhälsan.

Den nya varianten uppdagades när en kvinna var nära att förlora en stor summa pengar, då hon trodde sig godkänna en tidsboknin­g, men i själva verket godkände en överföring. Som tur var anade banken oråd och stoppade överföring­en på 140 000 kronor.

– De tyckte det såg misstänkt ut, tack och lov, säger Bengt Hansson.

Kvinnan, som är hemmahöran­de i Göteborgso­mrådet, är det andra fallet på kort tid som Bengt Hansson

fått kännedom om. Det är en indikation på att det pågår många fler försök.

– De hinner med väldigt många samtal. Man duktig på att snacka, och att socialt manipulera de här människorn­a.

Bedrägerie­r kopplade till allmänhete­ns behov av vård har förändrats i takt med coronapand­emins utveckling. Det finns exempel runt om i hela regionen.

– Det är spritt överallt i princip. Både i tätort och glesbygd. Tidigare har det varit en del bedrägerie­r där man ska ha fått betala för att komma före i vaccinatio­nskö, för att på det viset komma åt samma uppgifter, säger Bengt Hansson och fortsätter:

– Återigen: Viktigt att veta att vi aldrig tar betalt för någon vaccinatio­n – eller begär bank-id.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden