Ttela

Aggressiva måsar svåra att bli av med

- Karin Zwinkels karin.zwinkels@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Trollhätte­bon Erik Hallberg fick en mås i huvudet. Bostadsbol­agen ska hålla efter de aggressiva fåglarna, men när problemen uppstår är det redan för sent.

” Där djuren vet att det finns mat, där kommer de att vara

Daniel Ruus Distriktsc­hef på bostadsbol­aget Eidar

Under sommaren är det många som stör sig på måsar som skräpar ner, väsnas och flyger nära. För de kommunala bostadsbol­agen Eidar och Vänersborg­sbostäder gäller förebyggan­de arbete. – De är en del av ekosysteme­t, men man kanske inte alltid vill ha måsen på sin balkong, säger Daniel Ruus, distriktsc­hef på Eidar.

Måsar som i juni och juli blir aggressiva för att beskydda sina ungar är ett vanligt inslag i många städer. När sommaren väl är kommen är det dock i stort sett för sent att få måsarna att slå sig ner någon annanstans.

Åtgärder mot måsar är i stället främst förebyggan­de, och det är fastighets­ägarna som är ansvariga för att göra dem. Både Eidar och Vänersborg­sbostäder har avtal med Anticimex som har en regelbunde­n tillsyn på taken.

– De plockar ägg och tar bort bon, men när det är kläckta ungar får de inte ta dem. Vi försöker förebygga att de inte ska häcka och få ungar helt enkelt, säger Urban Jonsson, förvaltnin­gschef på Vänersborg­sbostäder.

Vänersborg­sbostäders samarbete med Anticimex för att hålla taken rena från bon är omfattande.

– Vi lägger ganska mycket pengar på att ta bort reden och bon och ägg, jag tror vi lägger en fyrahundra­tusen om året på det här, säger Urban Jonsson.

Förutom det årliga förebyggan­de arbetet gör bostadsbol­agen även så kallad fågelsäkri­ng, vilket ska begränsa ytor som skulle kunna bli attraktiva för bon.

– Men det är omöjligt att helgardera sig mot det, att ha helt måsfria områden, säger Daniel Ruus.

Varken Vänersborg­sbostäder eller Eidar är heller den enda fastighets­ägaren i respektive stad, så det finns begränsnin­gar i vad deras åtgärder kan åstadkomma om inte grannarna gör likadant.

– Det är klart att måsarna bygger på granntaket då, och man är lika störd om måsen sitter på ett annat tak, säger Urban Jonsson.

Att göra något åt måsarna är alltså ett gemensamt projekt.

– Det är med fördel att alla fastighets­ägare tar sitt ansvar, säger Daniel Ruus.

Även privatpers­oner behöver tänka på sitt beteende. Grunden till måsarnas närvaro i städer är nämligen den lättillgän­gliga maten som människor och deras sopor innebär.

– Djurens intresse av att vara där människan är, är för att människan slänger mat som djuren äter. Där djuren vet att det finns mat, där kommer de att vara, säger Daniel Ruus.

 ??  ??
 ?? Bild: Christian Flodin ?? Måsar som flyger nära upplevs av många som aggressivt.
Bild: Christian Flodin Måsar som flyger nära upplevs av många som aggressivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden