Ttela

Många faror för husdjur under sommaren

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Nyheter: Ormar, getingstic­k och värmeböljo­r. Sommaren kan vara farlig för våra husdjur. Vi har pratat med en veterinär om de värsta riskerna att se upp med.

Ormbett, grillreste­r och värmeslag är vanliga sommarplåg­or för hundar och katter. Ibland händer det att hundägare råkar köra iväg med djuret fastbundet i bilens dragkrok. – Det är så lätt att glömma bort dem när man åker vidare, säger chefsveter­inären Ylva Sjöström.

Det är om sommaren som flest djurägare söker hjälp hos veterinäre­n. Då brukar hundar och katter vara mycket utomhus och följa med sina ägare på resor och äventyr. Husdjuren kan drabbas av alltifrån ormbett till envisa sår och fiskekroka­r som fastnar i huden.

Det händer att djursjukhu­sen får in hundar som av misstag släpats efter bilar, eftersom ägaren bundit fast dem i dragkroken vid en paus.

– Det är så lätt att glömma bort dem när man åker vidare. Det är en sådan sak som är svår att leva med efteråt och det finns hundar som dött av det. Bilmotorer är så starka så om man har en liten hund kan det dröja länge innan man märker det, säger Ylva Sjöström som är chefsveter­inär på Evidensia djursjukhu­set i Göteborg.

Ett av de vanligaste sommarrela­terade problemen för hundar är värmeslag. De kan ha blivit kvarlämnad­e i varma bilar eller motionerat för hårt utan skugga och drickpause­r. Värmeslag kan drabba alla typer men trubbnosig­a raser är extra känsliga.

– Hundar kan bara reglera sin temperatur med tungan och genom att flämta. Vi hade en senast förra veckan som hade varit ute och hade mycket päls. Den hade blivit så varm att den inte kunde kyla sig själv. Hundar med värmeslag kan få organsvikt och det kan gå riktigt illa. Vad ska man göra om ens hund blivit överhettad?

–Det kan vara smart att kyla hunden med kalla handdukar och lägga plastpåsar med kallt vatten i ljumskarna, för att få ner temperatur­en. Se till att den har vatten att dricka, klipp bort pälsen om den har mycket och sök vård.

Ormbett drabbar både katter och hundar och är vanligast under sommarhalv­året. Hundarna blir oftast bitna i nosen eftersom de luktar på ormarna medan katterna blir bitna i benen eftersom de leker med dem.

– Med hundar ska man hålla dem stilla och köra dem till en veterinär. De kan svullna upp och få påverkan på hjärta och njurar. Ormbitna katter kan också behöva vård men de brukar inte bli lika dåliga, säger Ylva Sjöström.

” Hundar med värmeslag kan få organsvikt och det kan gå riktigt illa.

Ylva Sjöström Vhefaveter­inär

 ?? Bild: Jens Buettner ?? Hundar kan få fukteksem av bad och varma sommardaga­r.
Bild: Jens Buettner Hundar kan få fukteksem av bad och varma sommardaga­r.
 ?? Bild: Privat ?? Ylva Sjöström, chefsveter­inär på Evidensia djursjukhu­s.
Bild: Privat Ylva Sjöström, chefsveter­inär på Evidensia djursjukhu­s.
 ?? Bild: Jon Eeg ?? Ett av de vanligaste sommarprob­lemen för hundar är värmeslag.
Bild: Jon Eeg Ett av de vanligaste sommarprob­lemen för hundar är värmeslag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden