Ttela

Villa Björkås lever upp med ny verksamhet

Inom kort öppnar Västra Tunhems pastorat kafé i Villa Björkås. Får man kontraktet med kommunen förlängt finns tankar om mer omfattande verksamhet än så.

- Kajsa Lecander kajsa.lecander@ttela.se 0520-42 26 00

Under en längre tid har det ekat tomt inne i det anrika huset Villa Björkås i Vargön. Men inte länge till. Efter renovering och finputsnin­g av huset är nya hyresgäste­r redo att få flytta in och bedriva verksamhet i huset.

– Vi vill göra något för vargöborna och lyfta vilken fantastisk plats det faktiskt är, säger Elisabeth Tengler som är kyrkoherde i Västra Tunhems pastorat.

Det är nämligen Västra Tunhems pastorat som i samarbete med Vänersborg­s kommun ska bedriva verksamhet på Villa Björkås. Verksamhet­en blir inget mindre än ett café.

– Vi har länge tänkt att vi ville göra något bra här. Nu får vi möjlighete­n att prova, sedan får vi se vad som händer, säger Elisabeth.

Framtidsdr­ömmarna är att kunna ha mer än bara ett café på platsen.

– Skulle vi få ett längre kontrakt med kommunen är drömmen att kunna ha vigsel där och möjlighet till mer evenemang.

Caféet bedrivs av ideella krafter och personal från pastoratet. Restaureri­ng och renovering har gjorts av Vänersborg­s kommun och utan dem berättar Elisabeth att de hade varit omöjligt att äntligen få öppna.

– Vi är så glada över att vi haft ett så bra samarbete med kommunen och att de varit lika positiva och glada som oss, att öppna något här. Nu finns möjlighete­n att ha ett mysigt fik beläget vid den fina Björkåspar­ken.

På plats kommer det varje dag att serveras våfflor, glass och några kakor samt frallor. Det kommer också finnas en önskelåda utanför huset där besökare kan komma med egna idéer och förslag på vad man kan göra mer än caféverksa­mhet. På vissa ställen finns även Qr-koder där besökare själva kan läsa mer om husets historia.

– Där kan man till exempel läsa mer om makarna d’orchimont som var den sista familjen att bo i huset.

Invigninge­n för caféet är den 11 augusti. Resten av sommaren och september ut kommer man ha öppet onsdagar till söndagar.

– Får vi en varm och skön sensommar och höst finns förhoppnin­gen att ha öppet några dagar längre fram också, säger Elisabeth.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Elisabeth Tengler är kyrkoherde för Västra Tunhems pastorat som ska driva verksamhet­en.
Bild: Andreas Olsson Elisabeth Tengler är kyrkoherde för Västra Tunhems pastorat som ska driva verksamhet­en.
 ??  ?? Huset har en anrik historia. Så här såg det ut under 1800-talet när familjen Sandberg bodde i huset. Källa: Vänersborg­s museum.
Huset har en anrik historia. Så här såg det ut under 1800-talet när familjen Sandberg bodde i huset. Källa: Vänersborg­s museum.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Villa Björkås har nu restaurera­ts och renoverats. Nu ska de äntligen få nya hyresgäste­r.
Bild: Andreas Olsson Villa Björkås har nu restaurera­ts och renoverats. Nu ska de äntligen få nya hyresgäste­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden