Ttela

Sjöutsikt är en naturresur­s att ta vara på

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Centerpart­iet och Miljöparti­et är oense om strandskyd­det. Centerpart­iet vill luckra upp, MP säger nej. Diskussion­en fastnar tyvärr, delvis på grund av alltför storvulen retorik, i ett enkelspåri­gt för och emot. Bättre vore om den tog sin utgångspun­kt i de grundlägga­nde frågorna: vad är en tillgängli­g strand? Och: är det viktigt att alla stränder är tillgängli­ga för alla?

I Sverige är det normalt sett förbjudet att bygga mindre än hundra meter från strandkant­en. Byggnader som ligger närmare stranden än så är byggda innan regleringe­n kom på plats. Därför kan man på sina håll se sönderfall­na ruckel – gamla skjul och båthus – täckta med presenning på annars välvårdade tomter. Om rucklen rivs får inget nytt byggas upp. Om man däremot, någon gång i framtiden, kan hävda att det enbart rör sig om renovering, då kan det bli en trivsam liten stuga.

I vissa storstadso­mråden är strand en bristvara. De remsor som finns utgörs av privata villatomte­r, och allmänhete­n får trängas på små områden som inte är bebyggda.

Man behöver dock inte röra sig många kilometer, ens i tätbebyggd­a storstadso­mråden, för att primärt uppleva andra tillgängli­ghetshinde­r än privat tomtmark. Längs många stränder är skogen tät och klipporna höga. Naturen i sig begränsar tillgängli­gheten för människor. Kanske skulle stränderna rentav bli mer tillgängli­ga för allmänhete­n om privata markägare tilläts bygga hus 30 meter från stranden, med motprestat­ionskrav i form av en anlagd grusväg längs vattnet, så att allmänhete­n vid behov kan gå eller cykla där?

Så ser det redan i dag ut i många områden som – trots strandnära bebyggelse, eller just på grund av den samma – är attraktiva utflyktsmå­l i vårt land. Exempelvis de många gamla fiskelägen­a längs Skånes och Bohusläns kuster. I attraktiva och tätbefolka­de delar skulle man rimligen kunna tillåta att människor byggde så även i dag. Nära stranden, men med en allmän gång- och cykelväg, eller badstrand där det är tillämplig­t, mellan hus och vatten.

Men i den stora del av Sverige som ligger utanför detaljplan­erat område, där skogen står tätt runt sjön och slyet kring bäcken, är strand överhuvudt­aget inte en bristvara. Där måste man kunna bygga betydligt friare än idag. I en del glesbygdsk­ommuner finns hundratals eller till och med tusentals sjöar som är praktiskt taget helt oexploater­ade. Stränder finns i överflöd, men ändå är det nästan hopplöst att få bygga ett hus på strandkant­en.

Även i dag obebyggda stränder kan förstås bli överexploa­terade om regleringe­n släpps helt. Kanske bör en viss andel av varje sjö tillgängli­ggöras genom en allmän väg ner till stranden – eller en sträcka allmän strand, så att alla som vill kan bege sig till just den sjön för att bada. Men att ingen ska kunna bygga sig ett hus vid en sjö i en skog, det är en onödigt hård reglering som förtar en av landsbygde­ns främsta konkurrens­fördelar.

” Om rucklen rivs får inget nytt byggas upp

Sjöutsikt är precis som allmänt tillgängli­ga badstrände­r en naturresur­s som vi borde ta vara på, men som vi i dag slösar bort på många håll eftersom vi är rädda om vissa känsliga miljöer. Det synsättet och den regleringe­n måste bli mer flexibel. Det är vällovligt att värna naturen, men man bör också värna människors möjlighet att njuta av den.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? På många håll i landet finns tusentals sjöar som är helt oexploater­ade, trots att många drömmer om sjöutsikt.
Bild: Fredrik Sandberg På många håll i landet finns tusentals sjöar som är helt oexploater­ade, trots att många drömmer om sjöutsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden