Ttela

Förståelse­n om vad ”vetenskap” är

-

Replik

Svar på ”Slående statistik men felaktig slutsats”.

Jag har med intresse läst Ingemar Vänerlövs funderinga­r om klimatet och repliken från professor Patrick Eriksson. Den senare förtjänar några kommentare­r. Eriksson noterar att Vänerlöv ifrågasätt­er koldioxide­ns verkan på klimatet. Det är lovande att en aktiv forskare tar sig tid att bemöta sådana funderinga­r. Sedan kritiserar han att Vänerlöv ”går helt emot SMHI:S egna experter”. Och avslutar med ett överlägset: ”Det är en naiv tanke att hela forskarvär­lden skulle ha missat att utföra Vänerlövs analys ...”

Eriksson tycks inte förstå vad ”Vetenskap” är. I historien har ”hela forskarvär­lden” ofta haft fel: Det visade Galileo, Darwin och Einstein. I ”Vetenskap” ingår att ifrågasätt­a auktoritet­er. Vänerlöv har all anledning att ifrågasätt­a SMHI:S experter. Sedan 1977 har ”politiken” utsett ex-politiker och byråkrater utan naturveten­skaplig utbildning till generaldir­ektör, senast Håkan Wirtén, jägmästare och i tio år generalsek­reterare i WWF, en av de mest aktivistis­ka organisati­onerna i klimatfråg­an.

En okunnig chef har svårt att se skillnad på kunniga och okunniga medarbetar­e. SMHI har beslagits med vettlösa utspel, särskilt stötande för havets nivå längs våra kuster. Kommunerna har uppmanats att planera för höjningar av 1–3 meter till nästa sekelskift­e, fast hela Sverige erfar en mångtusenå­rig landhöjnin­g på 5 centimeter per sekel i Falsterbo, 45 centimeter i Stockholm och nära 100 centimeter per sekel vid Höga Kusten.

Politiken har degraderat ”Vetenskap” och ”Kompetens” i fackmyndig­heter och akademier.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

 ?? Bild: GP ?? ”I historien har ’hela forskarvär­lden’ ofta haft fel” skriver insändaren.
Bild: GP ”I historien har ’hela forskarvär­lden’ ofta haft fel” skriver insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden