Ttela

Stoppade utvisninga­r väcker hopp

På fredagen kom beslutet att Migrations­verket stoppar alla utvisninga­r till Afghanista­n med omedelbar verkan. Beslutet väcker förhoppnin­gar hos Röda Korset som kämpar för en mer human flyktingpo­litik.

- Sofia Myhrman

– Nu väcks ju hoppet att de som etablerat sig här får stanna och att de får uppehållst­illstånd, säger Marianne Barrljung från Röda Korset.

Bakgrunden till beslutet är att säkerhetss­ituationen i Afghanista­n på väldigt kort tid försämrats kraftigt. Talibanern­a gör framryckni­ngar i landet och intog nyligen en viktig gränskorsn­ing mellan Iran och Afghanista­n, skriver TT. Samtidigt har USA och Storbritan­nien meddelat att de kommer att dra tillbaka sina militära styrkor från landet.

Migrations­verket meddelar att beslutet gäller tills vidare vilket betyder att utgångspun­kten fortfarand­e är att de med av- eller utvisnings­beslut fortfarand­e ska utvisas när situatione­n i landet stabiliser­ats. Något som Marianne Barrljung är kritisk till.

– Man skulle ju önska att de från Afghanista­n får stanna här och en möjlighet att komma ut i arbete. Att vi skulle ta tillvara människors kapacitet medan de har en kapacitet. Det måste ju vara bättre än att leva i den här terrorn att bli utvisad till Afghanista­n.

Beslutet om att stoppa utvisninga­rna rör cirka 7000 människor som befinner sig i Sverige. Även Finland har beslutat att stoppa av och utvisninga­rna med anledning av det förändrade säkerhetsl­äget.

– Migrations­verket har länge bedömt situatione­n i Afghanista­n som allvarlig. Därför är det viktigt att framhålla här att många därifrån också har fått skydd i Sverige, skriver Carl Bexelius, rättschef på Migrations­verket i ett pressmedde­lande.

 ??  ?? Marianne Barrljung från Röda korset välkomnar Migrations­verkets utvisnings­stopp till Afganistan. Nu hoppas hon att fler får stanna.
Arkivbild: Rickard Sköld
Marianne Barrljung från Röda korset välkomnar Migrations­verkets utvisnings­stopp till Afganistan. Nu hoppas hon att fler får stanna. Arkivbild: Rickard Sköld

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden