Ttela

Sjöströms Os-taktik är att avvakta

- Göran Sundberg

Simma Os-guldgrenen eller inte? Sarah Sjöström tänker avvakta in i det sista – och hennes tränare öppnar för att simma försöken på 100 meter fjäril och ta beslutet efter det. – Då kan man se hur det känns, säger tränaren Johan Wallberg.

Simstjärna­ns tvekan för att simma 100 meter fjäril, Os-guldgrenen från Rio 2016, handlar om att hennes förberedel­ser har blivit ännu kortare i den grenen på grund av armbrottet i februari.

När hon väl kunde börja belasta armen igen var det i frisim, som är skonsammar­e än fjäril. Det tog ungefär en månad ytterligar­e innan hon kunde börja träna fjäril.

Från början var hon inne på att inte simma sin favoritdis­tans i Tokyo, men ju närmare inpå OS hon kommit, ju mer har hon öppnat för fjärilsdör­ren. Häromdagen sade hon att chanserna är 50–50 för en start.

– Det kan vara kul att utmana sig själv och se vad som händer. Jag har ändå tagit stora kliv, det var inte länge sedan jag inte ens kunde simma fjäril. Vi får se när jag bestämmer mig, kanske samma dag, säger hon.

Fjärilen börjar redan första tävlingsda­gen, på lördag, med försök och tränaren Johan Wallberg säger att ett alternativ kan vara att simma där och sedan ta beslut.

Att spara hennes arm behövs inte. Skadan är läkt och de senaste månaderna har handlat om att få upp styrkan i armen.

– Hon har ett bra schema och tål ganska många lopp, hon har en stor kapacitet rent fysiologis­kt. Jag tycker man kan vänta, man kan till och med göra ett försökslop­p och se hur det känns efter det, eller bestämma sig dagarna innan, säger Wallberg.

Sjöström simmar också 100 meter fritt (28–30 juli) och 50 meter fritt (30 juli–1 augusti) individuel­lt som hon nu ser som sina huvudgrena­r. Dessutom lagkappern­a 4x100 meter fritt (lördag–söndag) och 4x100 meter medley (i månadsskif­tet).

Sjöström har bara simmat en tävling på 100 meter fjäril efter skadan, i Rom under midsommarh­elgen, och noterade 57,65, vilket var drygt två sekunder över hennes egna världsreko­rd satt i Os-finalen i Rio.

Under det veckolånga lägret i japanska Fukuoka har hon simmat testlopp i fjäril. Den svenska simtruppen kommer till Tokyo i dag, måndag.

 ?? Bild: Johan Jeppsson ?? Sarah Sjöström på en pressträff i Stockholm inför avresan till Japan.
Bild: Johan Jeppsson Sarah Sjöström på en pressträff i Stockholm inför avresan till Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden